З 80-річчям вітаємо історика, літератора, поета, просвітянина, волонтера Юрія Кушніра

 
Вітання

Історик-дослідник, літератор, поет, просвітянин, волонтер, фото-відео-майстер, позаштатний кореспондент газети «Голос краю», лауреат літературної премії імені Івана Бажанського, журналістської — імені Василя Бурлаки, творчий побратим багатьох митців, вірний друг, чудовий сім’янин, Людина — епоха!

Це лише декілька людських чеснот, належних пану Юрію, бо всіх — не перелічити! За вісім десятків літ набув і назбирав їх гай-гай!.. Власними зусиллями, надзвичайною працелюбністю і людинолюбністю! Цим і здобув велику шану у людей, з якими зводила доля в житті!

Народився в с.Данківці Хотинського району. Першу професійну освіту здобув у Хотинському сільськогосподарському технікумі. Другу — вищу, мрію дитинства — історичний факультет Чернівецького державного (на той час) університету. Працював робітником шляхово-експлуатаційної дільниці, вчителем Заставнівської школи, головою Заставнівської міської ради, директором Заставнівського вищого професійного училища№24, керуючим справами районної ради.

Творчість — вічний супутник  Юрія Аксентійовича! Читачі захоплюються його історичною повістю «Дністряни», поетичними збірками «Цілий світ для нас», «Мелодія слова», історико-інформаційними довідниками «Свято-Іоанно-Богословський Хрещатицький монастир» і «Краще один раз побачити», історичними книгами «Данківці — наша мала Батьківщина», «Подвиги лісового хлопчика» ……….

А ще пана Юрія впізнають на різних імпрезах — з фотоапаратом чи відеокамерою, коли він фіксує історичні події, факти, творить репортажі, таким чином пише літопис рідного краю. Саме завдяки таким відео-роликам про волонтерську організацію «Заставнівська волонтерська сотня» дізнався чи не увесь світ!

Нашого невтомного ювіляра люблять і поважають у нашому краї, а надто — його творчі побратими і посестри, які підготували серію листівок-присвят до такої поважної дати — 80-річчя з Дня народження!

У передмові буклету його вірний друг — Микола Черешнюк (у вересні виповнилося 50 років дружби) пише: «Таку милість Всевишній дарує не кожному, а тільки обраним, яким визначений особливий життєвий шлях — СЛУЖІННЯ ЛЮДЯМ!.. Бог подарував життя — усім, а старість — тільки обраним!..»

Щемливе слово «старість», але це точно не про Юрія Кушніра! Бо він — невтомний — і далі досліджує, читає, творить, пише, аналізує, фотографує, мріє, поважає, любить — родину, друзів, однодумців, Україну! Про це щиро стверджують його колеги по перу у своїх присвятах. (тези)

 М.Черешнюк: «На твою долю випало немало життєвих випробувань, які зумів упевнено подолати й досягти не лише особистих успіхів. Але й поваги та шани від людей. Запорукою цього стали гострий розум, цілеспрямованість, феноменальна працездатність та успадковані від батьків моральні цінності…»

Василь Джуран: «Глибин історії святих сягнувши, Де сущодіяли  зоря і ряст, Всі читачі крізь вітровії пущі За Вами йшли — і невсипущо…»

Валентина Піцек: «Бажаємо прожить до схилу віку В здоров’ї, щасті, радості, теплі І силу мать завжди таку велику, Яку Антей черпав від матері-землі!».

Іван Козак: «Ви — глиба, гордість Буковини, А на маленькій батьківщині Про Вас й сьогодні пам’ятають, Дзвінки, вітання посилають…»

Марія Антоняк: «Ваш ювілейний вересень: політ, Під час якого крила не втомились. Наповнюється сонцем дивосвіт І кошик мрій нові дарує сили…».

Степан Панчук: «У чому ж щастя творчої людини? А в тім, щоб із проблем і пустоти Змогла нагальне вибрати щоднини І до людей у віршах донести».

Лілія Крисько: «І здобули Ви багато успіхів У роботі і у творчому житті. Залишили світлий слід в історії, Що творили честю і добром…».

Світлана Масловська: «Бо Вам болить чуже у Вашім серці, Де «Цілий світ для нас горить», І де «Дністряни» нині в берцях, А «Данківці» — колиска-спогад-мить…».

Олександр Дрига: «Ви скажіть, Ювіляре, Де енергії стільки берете, Де черпаєте сили свої і знання, Як встигаєте так багато зробити, де робота і дім, і сім’я?..»

Марія Гаврилюк: «Хай кров козацька в жилах ще нуртує, А «ворд» думки завзято хай штампує, Та, головне, наказую Вам строго: «Ідіть сміливо до сторіччя, з Богом!»

Такий наказ Вам, Ювіляре, — теж і від Заставни — не менше, аніж 100, а то і більше — у здоров’ї — на роки славні!

З Ювілеєм, з Днем народження, дорогий Юрію Аксентійовичу — від Заставнівської «Просвіти», газети «Голос краю», «Заставнівської волонтерської сотні» та Громадської організації "УНІА" Буковини — Многая літа!!!



Top