Онут на Буковині досі ділять цвинтарі і річка Чорний Потік, по якій пролягав державний кордон між Російською імперією та Австро-Угорщиною

 

Є таке село на Буковині. Це наддністрянський Онут Заставнівського району. Село, овіяне справді унікальною історією, яка спіткала його жителів на зрізі віків і доленосного для них часу.

А сталося ось що. В силу тих історичних обставин село було поділено на дві частини: одна із них відійшла до складу Російської імперії, а ліва уздовж річки Чорний Потік, по якому пролягав кордон, – під патронат Австро-Угорщини. Так вже і вийшло: одне село – і дві держави. А раз так сталося, то Онут мав і два цвинтарі: так званий «російський», на якому досі ховають померлих з правої частини Онута, і той, що по ліву сторону річки Чорний Потік. 

Історія Онута знає багато унікальних випадків, що відбувалися на його території за різних часів та обставин. Так, з нагоди знаменитої перемоги козацьких військ Петра Сагайдачного над турками 1648 року на цвинтарі була побудована капличка, яка стояла до кінця 60-х років і була злочинно зруйнована в ході ідеологічної кампанійщини, якою в державі Україна хвацько заправляв головний ідеолог «рідної партії», а сьогодні аж дуже вдаваний патріот Леонід Кравчук.

Під дуду цього «діяча» в Онуті мали зруйнувати також і найдавнішу в краї православну церкву. Та не сталося. Ціною неймовірних зусиль храм від глумління порятував колишній директор школи, а пізніше секретар парторганізації колгоспу ім..40-річчя компартії України Іван Дмитрович Сеник. Ось так буває. Івана Дмитровича кілька років тому не стало і схоронили його на тому «російському» цвинтарі. Далеко за селом, назва якого походить від турецького «онут, що в перекладі з турецької означає кінець». Його вимовляли турецькі воїни, притиснуті військами Сагайдачного до Дністра. Давно то було. Але пам’ятається. Як і та козацька капличина, яку за життя не спромігся захистити від кравчуківського свавілля справжній патріот Іван Дмитрович Сеник. Вічна тобі пам'ять, мій друже дорогий.

Іван Агатій, заслужений журналіст України, однокурсник по навчанню в Чернівецькому держуніверситеті.



Top