САДОЧКИ – НЕ «РУКАВИЧКА», А ДІТИ – НЕ «ЗВІРІ»!

 

21 лютого   біля пам’ятника Шевченка відбулася зустріч батьків дітей ЗДО№1,  вихователів  з представниками депутатського корпусу. Розмова була жвава, емоційна.

Мали місце спроби пошуку шляхів компромісного вирішення ситуації. Спробували навіть  провести круглий стіл з даного питання. Його проведення потребувало часу, якого не було. А з іншого боку,  ніхто ж не знав,  що 25 лютого планується сесія. Бо на офіційному сайті міської ради   про це  вранці навіть 24  лютого не писали, хоча депутатів почали повідомляти. А як же мешканці громади? 

Отож, про садочки… У березні з трьох садочків буде створено один, який надаватиме освіту дітям у будівлях колишніх садочків №1, №2 та №3. але чи у всіх трьох будівлях не зрозуміло. Адже , як зазначають у міській раді, на 2021 – 2022 н.р., у зв’язку з погіршенням демографічної ситуації,  кількість дітей дошкільного віку  ймовірно зменшиться до 240  вихованців (зараз їх є майже 300). Якщо виходити з нормативів наповнюваності груп, затверджених  ЗУ «Про дошкільну освіту», то  для надання дошкільної освіти мешканцям міста Заставни  потрібно  у новоствореному ЗДО створити щонайменше 12 груп.

Однак комісія з питань реорганізації закладів дошкільної освіти (більшість в якій складають працівники міської ради та працівники комунальних установ міської ради)  погодила  створення тільки 10 груп у новоствореному закладі. Мова йде про затвердження штатного розпису на сесії, виходячи з даного показника. Оскільки міська влада  планує  групи з трьох будівель звести тільки до двох,  призупинивши в одній із них надання послуг дошкільної освіти на невизначений час. Згідно норм  щодо наповнюваності груп, затверджених ЗУ «Про дошкільну освіту», 10 груп – це орієнтовно 180 дітей, а відвідувати заклад дошкільної освіти буде орієнтовно 240 дітей (?!). Просимо звернути увагу, що в той час, як на державному рівні мова йде про соціальне дистанціювання  та уникнення масових скупчень,  з боку заставнівської міської влади здійснюються протилежні дії у напрямку щодо наповнюваності  дітьми груп

Згідно даних інформаційної системи управління освітою, проектна потужність (тобто на яку кількість розраховані садочки у відповідності  вимог нормам закону) трьох дошкільних установ міста становить 250 дітей. На даний час заклади  освіти в місті фактично переповнені (адже  майже 300 дітей здобуває дошкільну освіту), але немає можливостей збільшити їх площі. Однак у 2021-2022 навчальному році  прогнозована кількість дітей, які  здобуватимуть дошкільну освіту в садочках міста, відповідатиме фактично нормі їх проектної потужності і потреби закривати одну з будівель немає

Натомість 2 будівлі, в яких планується  розмістити всіх вихованців закладів дошкільної освіти, згідно проектної потужності, розраховані  орієнтовно на 180 місць.  Зводячи дітей з трьох садочків у будівлі двох фактично буде порушена норми  метражів  на одну дитину в будівлі закладу освіти, визначені законодавством.  Одна справа,  коли немає куди розмістити дітей, а інша справа, коли наявний і людський ресурс, і матеріально-технічна база, однак влада погіршує якість послуги, що суперечить  сутності реформи децентралізації, та порушує права дітей на якісну дошкільну освіту.  Тут варто звернути також увагу на особливості дитячого дошкільного віку: діти  -  ж як шило, всюди їх повно, жваві, активні, рухливі. Зменшення площі їх перебування  – це злочин по відношенню до дітей, адже їм для розвитку потрібен рух! І прийняті в 2018 році нові стандарти ДБН В.2.2-4:2018  говорять про потребу збільшення площ для дітей в  будівлях  садочків (хіба що за винятком третього, хоча не факт по  площі території дитячих майданчиків на вулиці(!?)), а не  напиханням у них дітей.  Судіть самі:

  Якщо взяти показник середньої наповнюваності груп, то в 2020-2021 н.р. ми маємо  орієнтовно 20 дітей  на одну  групу.  У той час, як такий показник у 2021-2022 н.р. становитиме  орієнтовно 24 дитини в групі, суперечить нормам закону щодо наповнюваності груп, і це в той час, як в групі  від 1 до 3 років максимальна  кількість дітей  законом передбачена  на рівні 15 осіб, а .  від 3 х років до 6 років – на рівні 20 осіб. І не треба розказувати про «списочників». Немає такого поняття ніде в законі, а   посадові особи повинні саме законами керуватися у своїй діяльності

Зараз, щоб привести групи у «відповідність» (тобто до тієї кількості, яка поміститься у дві будівлі) почалися масові «чистки» списків. Дітей планують відрахувати з двох причин: немісцеві (тобто  не мають заставнівської причини) і не відвідують садок два місяці. Так, я не жартую, не відвідують садочок, два місяці – і це в умовах суцільних «червоних» зон, карантинних обмежень та нефункціонування дошкільних установ.

Щодо немісцевих… То тут взагалі - маразм, бо в більшості своїй ці діти не є немісцевими. Найчастіше ми маємо випадки, коли батьки переїхали в Заставну з інших населених пунктів, проживають тут, але не мають місцевої прописки. Хоча інститут останньої вже давно скасовано і питання забезпечення дітей ВПО дошкільною освітою відображає всю безглуздість дій у даному напрямку. Я розумію, що освіта у садочку фінансується з місцевого бюджету, і навчання кожної дитини має ціну. Але дороги, якими їдуть мешканці інших громад по Заставні,  теж робляться за кошти місцевого бюджету. Терміново треба заборонити рухатися всім немісцевим нашими дорогами і тротуарами, вони ж не платять податок у наш бюджет! Ну як?! Абсурдно! Отак абсурдно і у випадку  відвідування дітьми садочків… Водночас, Заставна стала громадою у 2018 році, де вони були до виборів?

Непрофесіоналізм дій влади має місце  в факті того, що процес зведення груп у садочках планують здійснювати серед навчального року, чим буде завдано додаткового стресу дітям. На  прохання батьків, деяких депутатів в усній формі  відтермінувати даний процес  у часі, з боку міської влади погодження немає. І тут, як на мене, доречно повернутися ще раз до того, з чого розпочали статтю. А як планується кількість груп у новому садочку? Так станом на сьогоднішній день в заставнівських садочках є 34 дитини, які не пішли в 6 років в школу. Де факт, що всі 87 вихованців 2015 року народження підуть у школу у вересні цього року? Водночас питання кількості народжених дітей у місті  та рівень їх охоплення дошкільної освітою також, здається, не вивчався міською владою?!

Мимоволі згадується відео з заступницею міського голови Танасійчук Людмилою, в якому вона обурювалася в адрес працівників газової служби та їх дій в умовах  карантину. Хотілося б з подібними словами звернутися і до представників міської ради, зокрема чиновників, які  координують «чистку». А чим займаєтеся Ви в період карантину, штучно створюючи ситуацію надмірного скупчення дітей,  сприяючи в такий спосіб поширенню хвороби?

Та влада турбується не про дітей,  а про себе, бо наявні 2,5 млн. грн. нерозприділених коштів у міському бюджеті можна було б з легкістю спрямувати на утримання дошкільних установ, а не на  роздутий апарат міської влади. Останні також надають послугу «списочникам»-мешканцям (перепрошую, не маю на меті нікого образити, просто говорю словами влади). Адже  близько половини  людей з громади в ній не проживають на даний час і їх послуг не потребують. Але  як себе образиш, як залишишся без премії та інших привілей, у той час, коли люди за власні кошти проводять централізовану каналізацію в місті, ремонтують дороги?!

Чому не вивчаються причини невідвідуваності дітьми закладів дошкільної освіти і що можна зробити, щоб змінити ситуацію?  Рівень охоплення нею? Адже з 5-тирічного віку вона є обов’язковою, згідно норм закону. У той час, як міста збільшуються, наше зменшується! Хіба це не результат не обдуманої політики на місцевому рівні!? 

Завтра на сесії міської ради зі складу комісії з реорганізації закладів освіти  планується вивести 10 осіб, більшість з яких є непідконтрольні міському голові (хоча в діяльність комісії він активно вмішувався протягом всього період, стріми засідань комісії – зайвий доказ тому), а дальше зведення дітей в дві будівлі  зупинити буде малоймовірно… Тож, публічно хочеться звернутися: «Агов, чиновники, садочки не «рукавички», а діти – не «звірі»! Хоча й за права тварин сьогодні активно борються у всьому світі, то чому ми так відносимося до дітей?!»

Юлія Дупешко-Джус, депутатка Заставнівської міської ради

Публікація записів у блогах "Заставна Сьогодні" є безкоштовною та доступною авторам, які проживають або працюють на території Заставнівщини.
Сайт "Заставна Сьогодні" є соціальною платформою Заставнівського району, блоги якої призначені виключно для спілкування авторів з читачами на регіональні теми, місцевий політикум, вибори, проблеми регіону то що. Відповідальність за зміст таких публікацій несуть автори.
Рішенням ГО "УНІА" яка є співзасновником соціальної платформи "Заставна Сьогодні", дозволена безкоштовна передвиборча агітація без партійної символіки (разово), публікації власних автобіографій та передвиборчих програм, з метою ознайомлення виборців з кандидатами на посади голів та депутатів місцевих рад.
Редакція сайту, залишає за собою право видаляти публікації які містять неправдиву інформацію, або тексти які опубліковані не ідентифікованими особами.



Top