Навчання в польських технікумах та університетах: як вступити?

 

Сучасні роботодавці ставлять для молоді все вищі вимоги: зараз недостатньо лише мати диплом, важливі ще й знання та практичні навички за спеціальністю.

Саме тому велика кількість молоді їде вчитися за кордон, де пропонують високий рівень знань та практичної підготовки. Не виключення – й польські освітні заклади, які із задоволенням приймають українців на навчання в Польщі https://proekt-obk.com/. Більшість з нас знає про хороші умови у ВНЗ Польщі для українців.

Проте далеко не всі знають про те, що молодь може вступити до польських технікумів та ліцеїв ще до досягнення повноліття, лише після закінчення 9-ти класів. Саме тому в нашому матеріалі ми розповімо і про середню, і про вищу освіту.

У статті ми зупинимося на таких нюансах:

  • хто може вступити;
  • коли потрібно подавати документи;
  • як обрати освітній заклад;
  • для чого потрібен рейтинг польських вузів;
  • скільки буде коштувати освіта;
  • скільки коштів молодь орієнтовно витрачає в місяць на проживання + харчування.

Як і коли можна вступити до польських ліцеїв та технікумів?

Реальна можливість отримати хороші знання та адаптуватися перед вступом до університету – обрати навчання в Польщі для українців після 9 класу. Середня освіта у багатьох освітніх закладах є безкоштовною навіть для іноземців. Це велика перевага для молоді, яка хоче отримати хороші знання та у подальшому вступити до одного з європейських університетів.

Також можна обирати де вчитися – у ліцеї або технікумі. Різниця між ними є: технікум дає змогу отримати професійну кваліфікацію, і навчання тут триває 5 років (згідно з нововведеннями у польській системі освіти), в той час як у ліцеї – 4 роки. Також під час навчання у ліцеї молодь вивчає загальноосвітні дисципліни, а у технікумі – загальноосвітні плюс професійні.

Перевагами вступу до ліцеїв та коледжів цієї країни є відсутність вступних іспитів. Також не враховується середній бал атестату. Єдине, при вступі можуть попросити пройти співбесіду на знання польської мови. Адже молодь повинна розуміти все, що будуть викладати.

Що стосується вступу, то подавати документи можна до 1 серпня. Прийом документів відкривається 1 жовтня, тобто можна подати заявку заздалегідь. В такому випадку ви зможете обирати з більш широкого переліку спеціальностей, якщо плануєте потрапити до технікуму.

Молодь живе у гуртожитках при освітніх закладах, харчується самостійно та у їдальнях, залежно від бажання. Орієнтуйтеся, що на проживання та харчування піде близько 400-450 злотих на місяць.

Вступ до університету

Після закінчення українського або польського закладу середньої освіти абітурієнти мають змогу вступати до університетів Польщі у Любліні, Кракові, Варшаві та інших містах. Завдяки такому навчанню в Польщі молодь може отримати не лише європейський диплом, але й якісні знання, практичні навички. Польські ВНЗ орієнтовані саме на практичну підготовку, адже саме таких випускників потребують європейські роботодавці. Для того, щоб обрати найкращий ВНЗ, варто переглянути рейтинг вузів Польщі: передові позиції в рейтингу займають найбільш престижні освітні заклади.

На відміну від середньої освіти, вища освіта тут є платною. Середня вартість навчання – близько 2-х тис. євро на рік, мінімальна сума – 800 євро на рік. Ціни залежать від ВНЗ та спеціальності. Студенти вчаться в середньому 5 років (3-3,5 роки на бакалавра та 1,5-2 роки на магістра). На проживання та харчування на місяць у студента йде близько 200-250 євро. Але варто сказати, що під час навчання студенти можуть підробляти у вільний час. Це поширена практика і змога мати кишенькові гроші впродовж року.



Top