Для безпечних прогулянок: навіщо велосипеду так багато швидкостей?

 

Багато початківців, які мало знайомі з характеристиками та особливостями велобайків, задумуються, навіщо гірським чи іншим моделям декілька режимів швидкостей.

Дехто вважає, що чим більше їх, тим краще. Насправді, потрібно вміти користуватися ними та розуміти, коли потрібно декілька режимів швидкостей.

Від чого залежить кількість швидкостей?

На цей параметр впливає тип велобайка та стиль їзди на ньому. Виробники пропонують різноманітні варіанти транспорту – від найпростіших до таких, що підходять для трюків. Наприклад, ви можете обрати Ардіс велосипед з декількома режимами швидкостей, що дозволить безпечно їздити по вулицям міста, схилам, бездоріжжю.

Загалом, в велосипедах може нараховуватись до 33 швидкостей. Найбільша кількість передач передбачається на спортивних байках. Гірські в основному мають до 12 режимів, а моделі для прогулянок обладнані 6-8 швидкостями. Загалом, цього достатньо для комфортних прогулянок. І не варто вважати, що чим більше передач, тим краще. В деяких моделях велика кількість швидкостей просто не потрібна та буде лише заважати, все залежить від того, де саме та як використовуватиметься велобайк.

Щоб дізнатися кількість швидкостей, потрібно помножити кількість передніх та задніх зірок. Отримане число і дасть вам поняття того, скільки режимів є у транспортному засобі. Також ви можете ознайомитися з характеристиками байку – виробники обов’язково зазначають такий параметр.

Як користуватися швидкостями?

Обравши велосипед з декількома передачами, потрібно навчитися ними користуватися. Інакше система швидко зламається, а ремонтувати її досить важко. Щоб розуміти, коли та яку швидкість переключати, достатньо ознайомитися з невеликими правилами.

  • Найменша зірка в передній частині використовується для підйомів, і чим крутіший схил, тим нижчою повинна бути передача.

  • Велика зірка установлена для високих швидкостей, використовується під час спуску на велосипеді, адже дозволяє врівноважити швидкість.

  • Якщо в велосипеді є середня зірка, її використовують для рівномірних прогулянок, без набору швидкості.

Недостатньо знати, для чого та яка зірка. Важливо вміти використовувати перемикачі. Часто велосипедисти роблять помилку – вони натискають перемикачі раз по разу, не слідкуючи за ланцюгом. Він повинен бути натягнутим рівномірно, по прямій лінії.

Швидкості завжди переключають лише під час руху, легко натискаючи на важіль. Не варто застосовувати силу, адже можна порвати ланцюг. Нажимаючи на передачу під час стоянки, чи одночасно переключаючи правий та лівий перемикач, можна обірвати трос чи заклинити ланцюг. Не буде лишнім ознайомитися з характеристиками до велосипеда, рекомендаціями виробника. Часто він зазначає, як користуватися велобайком, особливо якщо передбачена велика кількість швидкостей.

Також потрібно пам’ятати, що швидкості перемикаються плавно. Тобто, переходять з низьких передач на високі по черзі, не можна перескакувати. Це забезпечить комфортні та безпечні велопрогулянки.



Top