Як доглядати за фіалками (Сенполією) в домашніх умовах взимку.

 

Запитання про те, як правильно доглядати за домашніми фіалками взимку, хвилює багатьох квітникарів, особливо початківців.

При скороченні світлового дня і зниженні температури навколишнього середовища, процеси фотосинтезу у всіх рослин уповільнюються. Не є винятком і кімнатна фіалка.

Щоб уникнути загибелі фіалок і розвитку хвороб, потрібно дотримуватися наступних правил:

1. Зменшення поливу. Рослинам, які перебувають тільки під природним світлом (присутнє штучне освітлення), потрібно набагато менше вологи та поживних речовин, оскільки дні короткі.
Поливати фіалки потрібно теплою і відстояною водою.

2. Контроль за вологістю повітря. Працює в зимовий час система центрального опалення та обігрівачі, які сушать повітря. Недостатня вологість веде до зниження інтенсивності закладки нових квіткових бутонів і виникнення захворювань у фіалок. Зволожити повітря допоможуть відкриті місткості з водою, розставлені між квітковими вазонами.

3. Мінімізація підживлень. Якщо навесні та влітку фіалки потрібно було регулярно підгодовувати, то в холодну пору року кількість надходження речовин для живлення має бути зведена до мінімуму. Розчин спеціалізованих рідких добрив, призначених для фіалок, застосовують один раз на півтора місяця (при необхідності).

4. Захист від протягів. Ніжні фіалки не люблять різких температурних коливань і, тим більше протягів. Потрібно слідкувати, щоб повітря з відкритих кватирок не було спрямоване на квіти.

5. Дотримання температурного режиму. Ідеальні умови для теплолюбних фіалок 20-25°C. Якщо підвіконня знаходиться біля вікна, з шпарин якого постійно дме, то розташовані на ньому квіти можуть захворіти. У цьому випадку вазони з фіалками краще переставити в більш тепле місце, не забуваючи забезпечити рослини оптимальною кількістю світла (можливий варіант використання штучного освітлення).

7. Захист коренів від холоду. Щоб утеплити дно горщиків, їх необхідно поставити на зиму в дерев’яні піддони, або на пінопласт. А ще слідкуйте, щоб листочки фіалок не торкалися холодних шибок вікна.

Отже, правильний догляд за фіалками в зимовий час не надто складний. А також — любов і постійна турбота, допоможуть фіалкам легко пережити зиму, щоб весною ще більше дивувати Вас пишним цвітінням.

Якщо Ви дочитали до кінця, і поради були для Вас корисними -- поставте смайлик, мені буде приємно.

З питань придбання цієї чудової рослини на Заставнівщині, рекомендуємо звертатись до нашої Заставнівської флористки Ткач Ольги, написавши їй в особистому повідомлені в соціальній мережі  Facebook



Top