Замена коленвала скутера: инструкция и рекомендации

 

Заміна коленвала скутера може знадобитися при несвоєчасному ТО або у разі зношування компонента після великого пробігу.

Цю процедуру можна виконати самостійно. Колінвал є у кожному ДВС. Він покликаний перетворювати поступальні рухи поршні на обертання. Деталь складається з кількох дисків, які з'єднуються перешийком. Він зміщений до краю кола. Якщо компонент зносився, потрібно знати, як замінити колінвал на скутері своїми руками. Великий вибір мототехніки представлений у нашому мотосалоні МотоГО. У нас можна купити скутер новий або б/в із гарантією 1 рік.

Коли потрібна заміна?

Заміна коленвала на скутері 2т або 4т потрібна після великого пробігу. Ця деталь виготовляється з міцних матеріалів, тому заміни потребує досить рідко. Заміна коленвала на скутері 50 кубів зазвичай виконується у таких випадках:

  • технічне доопрацювання ДВЗ для підвищення експлуатаційних характеристик двигуна;
  • сальники, підшипники двигуна зносилися і замінити їх неможливо без демонтажу коленвала;
  • двигун втратив потужність, з'явилася текти олії та великі вібрації.

У кожному з наведених випадків потрібно докладно вивчити інструкцію, як відбувається заміна коленвала в двигуні скутера. Деталь коштує щодо недорого. Потрібно вибрати компонент відповідно до моделі скутера та особливостей двигуна.

Демонтаж

Заміна коленвала на скутері 150 кубів або двигуном іншого об'єму починається з демонтажу старо деталі. Блок двигуна складається з двох половинок, які потрібно роз'єднати. Для цього виконується кілька послідовних дій:

  • Блок двигуна та шатун обертають тканиною, щоб не пошкодити.
  • Частини блоку скріплені болтами (зазвичай їх 8 прим.), їх викручують.
  • Якщо підшипники зношені, половинки легко розійдуться.
  • Якщо частини блоку важко роз'єднуються, на піввісь валу ставлять планку (на неї доводиться центральний отвір). Інша пара має попадати на болти. Коли їх починають закручувати, зусилля буде достатньо, щоб роз'єднати частини блоку.
  • Потрібно зняти зношені підшипники. Як замінити підшипники колінвалу на скутері. Для цього потрібний знімач.
  • Торцевим ключем вибивають сальники, що прикипіли.

Перед початком робіт потрібно злити моторне масло. Усі деталі при демонтажі очищаються від бруду та відкладень. Діяти потрібно обережно, щоб не пошкодити компоненти механізму.

Установка коленвала

Щоб встановити деталь на місце, підшипник вставляється у картер. Спочатку будівельним феном розігрівають посадкове місце, потім деталь ставлять на місце. Попередньо підшипник слід залишити на кілька годин у морозильній камері. Бажано використовувати при встановленні спеціальний аерозоль. Не можна перегрівати картер та вбивати підшипник молотком чи іншим інструментом.

Потім можна встановити колінчастий вал. З одного боку потрібно впертись у гайку (на цапфі валу), а з іншого – на внутрішню обойму підшипника. Потім другу частину картера можна встановити назад. На напрямних має бути герметик чи прокладки.

Важливо, щоб магніт генератора став на колишнє місце без зусиль. Інакше треба подивитися, чи не перекосилася шпонка. Важливо діяти обережно, щоб не пошкодити деталі.

Вибрати мототехніку високої якості можна в нашому інтернет-магазині МотоГО. Ми продаємо мотоцикли, скутери, мопеди, квадроцикли, які перед надходженням у продаж проходять повну передпродажну підготовку. На мототехніку діє гарантія 1 рік (незалежно від пробігу).



Top