Що таке запій. Як вивести людину з запою

 

Як проявляється запій

Власне, запій присутній не тільки у хронічних алкоголіків.

Іноді цілком пристойні люди можуть потрапити в ситуацію, коли доводиться кілька днів поспіль, та ще у великій кількості, вживати спиртне. Зустріч зі шкільними друзями, колективний виїзд на відпочинок, та хіба мало що трапляється, коли людина навіть не помічає, що, на жаль, виникає запій. Скупчення продуктів розпаду алкоголю в організмі настає в наслідок багатьох причин, наприклад:

  • приймання алкоголю сумнівної якості;
  • індивідуальні можливості організму;
  • велика кількість випитого спиртного;
  • тривале вживання алкогольних напоїв.

Такий стан супроводжується погіршенням загального самопочуття, головним болем, апатією, дратівливістю, нудотою (аж до блювоти), внутрішньою напругою, безсонням, агресією, прискореним серцебиттям і т.д. Людина втрачає апетит (калорійне спиртне замінює йому їжу). Щоб ситуація не погіршилася і не закінчилася плачевним результатом, необхідно терміново «обірвати запій».

Виведення із запою - вдома або в клініці?

Складність такого стану полягає в тому, що безпробудне багатоденне пияцтво супроводжується похмільним синдромом. І кожна випита з ранку чарка покликана «поправити здоров'я», стає стартовим алкоголем наступної доби. Так виникає тяга до спиртного. Сам же запій частенько закінчується інсультом, інфарктом, а в алкоголіків зі стажем - білою гарячкою. Саме тому досвідчені спеціалісти реабілітаційного центру «New Liffe» рекомендують виходити із запою виключно під наглядом професійних наркологів. Адже цей процес для пацієнтів складний як з фізіологічної, так і з моральної сторони. Багато людей не витримують таких тягот і йдуть по найбільш простому шляху - наповнюють чергову чарку.

Часто родичі, спостерігаючи жахи запою, викликають на дім медиків з платних клінік. Нагадаємо, що методики виведення з запою докладно описані в медичних протоколах, працювати за якими дозволяється лише профільним фахівцям.

Як хірург не займається пломбуванням зубів, так і виводити пацієнтів зі стану запою повинні тільки лікарі-наркологи.

Саме тому не поспішайте викликати медсестру з приватної клініки, яка поставить якусь крапельницю і посидить 2-3 годинки біля п'яної людини. Грамотне виведення з запою - процес досить складний і багатоступеневий. Він складається з наступних етапів:

  • усунення похмільного синдрому;
  • детоксикація організму;
  • проведення заходів з ліквідацій судом;
  • профілактика виникнення метушливості, дратівливості, психозу і страху;
  • нормалізація загального стану пацієнта (в т.ч. артеріального тиску).

Щоб правильно підібрати стратегію виходу з запою, лікарі враховують кількість «п'яних» днів, категорію випитого спиртного (що вживалося - горілка, вино, пиво та ін.), Загальний стан хворого і ступінь погіршення його здоров'я.

Часто рідні таких людей вважають, що крапельниці здатні «обірвати» запій. Насправді вони лише відновлюють водно-лужний баланс організму, а значить, повністю не виводять із запою. Крім цієї процедури призначаються ліки, які нормалізують тиск, поліпшують циркуляцію крові, відновлюють мозкову активність і ін.



Top