Фото - Делегація Заставнівського району, яку очолив голова районної ради Сергій Капіцький відвідала Німеччину

 

На запрошення бургомістра Гайденроду 16-18 травня делегація Заставнівського району, яку очолив голова районної ради Сергій Капіцький відвідала Німеччину.

Саме в ці дні громада Гайденроду відзначала 25 річницю співпраці з Угорською громадою міста Мепен.

Під час візиту наша делегація з метою перейняття досвіду по вирішенню проблемних питань, які є в нашому районі, і в Україні в цілому, відвідала ряд об’єктів, таких як гідроелектростанція, вітрові електростанції, очисні споруди. Ознайомились з розвитком малого підприємництва, а саме з роботою цеху з високоточними токарськими станками, де виготовляються деталі найрізноманітніших конфігурацій.

Найбільшу зацікавленість викликала робота очисних споруд, так як дана проблема для нашого району є однією з найактуальніших, тому що працюючі очисні споруди знаходяться в аварійному стані і є високозатратними, а в більшості населених пунктів вони взагалі відсутні.

Вразило те, що 19 населених пунктів громади Гайденрод обслуговує 8 очисних споруд, 23 басейни з очистки стічних вод, 8 насосних станцій, загальна протяжність каналізаційних магістралей складає близько 80 км і все це обслуговує 5 чоловік.

Затрати на роботу всіх об’єктів максимально мінімізовані, кожна очисна споруда обслуговує 2-3 населених пункти, розміщені вони так, щоб був природній стік води. Електродвигуни використовуються малої потужності , в день витрачається до 300 кВт.

Процес очистки повністю автоматизований: спочатку стоїть апарат для грубої очистки, який автоматично відбирає великі нечистоти, пресує їх і відправляє в спеціальні контейнери, які вивозять на захоронення. Потім стоїть невеличкий басейн з очистки від піску, в якому пісок осідає на дно, а поверхневі стоки потрапляють безпосередньо в басейн, де за рахунок бактерій відбувається процес очистки. Одночасно в цьому басейні встановлений апарат, який додає алюмінієву сіль, за рахунок якої проходить очищення від фосфатів (побутової хімії).

Після чого стоїть останній басейн, де розділяють бактерії, які повертають в попередній басейн, а чиста вода витікає в струмок. Кожен день працівник об’їжджає всі 8 очисних споруд, відбирає проби і в лабораторії проводить аналіз води.

Будівництво таких очисних споруд є дороговартісним, але необхідним, оскільки відсутність очисних споруд веде не тільки до забруднення навколишнього середовища, але і до погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації та погіршення здоровя людей.

Також цікаво було відвідати мінігідроелектростанцію на річці Лан в місті Насау.

Ми побачили обхідні канали, по яких риба може безперешкодно пройти вверх по течії. Також побачили туристів, які сплавляються на байдарках і за 20 хвилин через шлюзи продовжують без жодних проблем свою подорож.

Вздовж річки розташовані туристичні об’єкти, об’єкти громадського харчування, відпочинкові бази, облаштовані прибережні прогулянкові доріжки.
Річка Лан є правою притокою річки Рейн і на 242 кілометрах її протяжності розташовані 12 таких міністанцій.

Загалом подорож виявилась дуже цікавою і повчальною. Нам є чому повчитись у європейців, особливо з раціонального використання природніх ресурсів, запровадження заходів з енергоефективності та енергозбереження.



Top