Семінар «Молодь на ринку праці»

 

В Україні проблеми трудової діяльності  є одними з найактуальніших. Перехід економіки до ринкових умов господарювання та поява безробіття створили ситуацію, яка супроводжується численними порушеннями трудового права працівників.

Ринок праці сам по собі не створює гарантій здійснення права на працю, а особливо для молоді.

З метою кращого ознайомлення молоді з трудовим правом 08.08.2019фахівецьЗаставнівської районної філії Чернівецького обласного цунтру зайнятості Леся Олійнич провела семінар на тему: «Молодь на ринку праці». Учасників ( осіб) семінару було ознайомлено зі своїми основними правами, а саме:

1) Молодь має право на перше робоче місце протягом двох років за умови, що громадянин України віком від 15 до 28 років закінчив чи припинив навчання в загальноосвітній школі, професійному навчально-виховному та вищому навчальному закладі, завершив професійну підготовку та перепідготовку; після звільнення зі строкової чи альтернативної служби.

2)Гарантія молоді на перше робоче місце полягає у праві молоді звернутись до державної служби зайнятості, яка інформує про робочі місця і здійснює вибір першого робочого місця. 3)Згідно із Законом України «Про зайнятість населення» для працевлаштування молоді, яка закінчила або припинила навчання у середніх загальноосвітніх школах, професійно-технічних закладах освіти, звільнилася зі строкової військової або альтернативної служби і якій надається перше робоче місце, дітям (сиротам), що залишилися без піклування батьків, а також особам, яким виповнилося п’ятнадцять років і які за згодою одного з батьків або особи, яка їх замінює, можуть, як виняток, приймати на роботу, місцеві державні адміністрації, виконавчі органи відповідних рад за поданням центрів зайнятості бронюють на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форми власності. 

4)Необґрунтована відмова в прийомі на роботу забороняється5) Якщо Ви вже отримали роботу, тоді Вам обов’язково необхідно задля своєї безпеки та юридичного захисту своїх конституційних прав укласти трудовий договір. Доповнив її виступ фахівець з питань зайнятості відділу взаємодії з роботодавцями Віктор Микитей, який ознайомив присутніх з професіями, які користуються попитом на місцевому, регіональному ринку праці, джерелами пошуку роботи, а також з актуальними вакансіями.

Автор : Леся Олійнич  тел.3-13-17



Top