Відео - Дмитро Козарійчук: «Якщо постачальники привозять неякісні та не сертифіковані продукти – повертайте. Хай самі їдять!»

 

            Президент України дав чітке доручення усім причетним до здійснення харчування дітей – забезпечувати тільки якісними сертифікованими продуктами харчування, харчоблоки мають бути облаштовані за всіма стандартами та вимогами.

           Тому аби знати реальний стан справ щодо цього голова районної державної адміністрації Дмитро Козарійчук  доручив працівникам відділу освіти, молоді та спорту РДА  та Держпродспоживслужби у Заставнівському районі здійснити моніторингові виїзди у школи Заставнівщини.  Сам долучився до цього процесу. А також запропонував доєднатися до його ініціативи всім, хто виявить бажання. Висвітлюватимуть роботу робочих моніторингових груп журналісти ГО «UNIA».

             «Здорові діти – здорова нація», « Ми є те, що ми їмо» -- це тільки ті висловлювання, які спливли у пам’яті, під час  моніторингу районних закладів освіти щодо якості харчування дітей. Відразу пригадалося, як минулого року всі ми дружно раділи з того, що нарешті наші школярі та вихованці дошкільних закладів будуть їсти смачну їжу, приготовлену вмілими кухарями з якісних продуктів при низькій ціні  й  не буде в раціоні згущеного молока.  І варто віддати належне, все так і було… Великі порції, різноманітне меню.  Та чи і тепер так ?     

Горішньошерівецька школа останні два тижні найчастіше потрапляє у поле зору керівників краю і преси. Причиною є те,  що  тут триває будівництво нового корпусу школи, яка має всі шанси бути не тільки опорною школою, але й школою ХХІ століття. Педагогічний колектив забезпечує високі результати у навчанні учнів.  Як же із харчуванням?  Скажу відверто – їдальня для  майже 400 дітей замала, однак тут чисто та світло  Кухарі – відповідальні, комірниця турбується про те, щоб продукти зберігалися, відповідно до вимог. Однак  окремого  приміщення для цього немає.

Тому крупи, борошно, макарони зберігаються у герметичних контейнерах за ширмою у цій же їдальні. А ще тут встановлені холодильники та морозильна камера. У морозильній камері – масло,          сардельки І ґатунку (хоч мають бути сосиски), у холодильнику є запас яєць, але немає молока, сиру, олії, м’яса, риби, картоплі… За словами комірниці, у понеділок діток вже нічим буде годувати. Що ж до сертифікатів якості, то постачальник такого документу не надає. Вона, заледве, випрошує товарну накладну. То ж виходить, що кухарі, готуючи обіди дітям, ризикують і їхнім здоров’ям,  і своєю волею. Бо ж як можуть знати якої якості, свіжості, вмісту продукти харчування?  Ризик – благородна справа, але якщо це стосується дітей, то ризик – це злочин.

           -- Наполягаю на тому, щоб на кожен вид  продуктів, які привозить постачальник, обов’язково був  відповідний сертифікат та маркування. Тобто все те,  що передбачено законом, -- сказав голова РДА. --  Прикро, але я переконаний, що такий самий стан справ у кожному закладі освіти району. І це неприпустимо. Сумнівної якості товар повертайте, без розмов та суперечок. Хай самі їдять!



Top