Зустріч з Нардепами в РДА. Говорили про децентралізацію, транспортування газу та... випробування владою деяких голів ОТГ

 

Депутати Верховної Ради України Валерій Божик та Оксана Гринчук, зустрілися з керівниками організацій та структур Заставнівщини, для відвертої розмови щодо того, як і чим живуть мешканці Заставнівщини, які проблеми потребують першочергового вирішення та на які запитання чекають відповідей від народних обранців?

Були запитання у народних обранців, зокрема Оксану Гринчук цікавило з якої причини школярі Заставнівської ЗОШ І-ІІІ ст. не харчуються в школі.

Відповідь, що харчоблок впродовж літа не встигли підготувати до початку навчального року, депутатка визнала неприйнятною: "Проблеми дорослих не повинні впливати на право дитини отримувати повноцінне харчування у школі. Про ремонт харчоблоку та їдальні варто було подбати в першу чергу. Не встигли, то потрібно знайти альтернативу".

Про налагодження харчування у закладах освіти говорили голова райдержадміністрації Дмитро Козарійчук та начальник управління Держпродспоживслужби у Заставнівському районі Олександр Карнась.

Очільник району наголосив, при цьому, на відновленні постійного контролю за якістю харчових продуктів.

Валерій Божик закликав до роботи: "Сьогодні ми вперше після виборів маємо нагоду ось так, віч-на-віч, розмовляти".

Майже три десятиліття ми ніби щось робили. Зроблено багато.

Однак є такі завдання, які стояли перед суспільством, та не вирішувалися. А саме від них залежить розвиток держави і її перспектива влитися у європейське суспільство. Насамперед це впровадження реформ..."

Обговорюючи реформи, які нині впроваджуються в Україні, учасники зустрічі акцентували свою увагу на тих реформах, недолуге та непродумане впровадження яких може призвести до негативних, а часто і до незворотних наслідків для краян у майбутньому.

Зокрема, головний лікар Заставнівської ЦРЛ Василь Липка наполягав на необхідності збереження райлікарні з усіма її відділеннями, адже ті послуги, які надають медичні працівники райлікарні, є, вкрай, необхідними для населення. А ідею створення опорної лікарні десь" там"..., а не в районі вважає неправильною.

В результаті її реалізації -- може виникнути соціальна напруга серед населення Заставнівщини. Його думку підтримали усі присутні.
Наполегливим та переконливим було судження і головного архітектора району Василя Вікірюка стосовно того, щоб при прийнятті Закону про продаж землі враховувалися і права потенційних забудовників.

Для цього має бути оновлено генеральний план, а ще -- виготовлений детальний план з "нарізкою" комунікацій, доріг і т. д.

Активно та емоційно обговорювали реформу з децентралізації.

Висловлювання були категоричними, зокрема, про те, що дехто з голів ОТГ виявився не підготовленим до випробування владою.

Про їх нездатність до компромісу та співпраці, з метою розвитку району. А очолювані такими головами ОТГ перетворились на власні князівства. Обмірковуючи почуте, Валерій Божик сказав: "Створюючи ОТГ "під себе", коли в основу покладені особисті амбіції призвели до того, що деякі з громад виявляються неспроможними. І це проблема цілої держави.

В основі ж успішності ОТГ -- добровільність та перспектива розвитку, а ще -- велика робота та співпраця. Ми готові приймати закони, які потрібні країні, але і громадяни мають з відповідальністю ставитись до свого вибору, говорити, обговорювати своє бачення майбутнього України".

Окрім того, під час зустрічі з Народними депутатами йшлося й про інші питання, які хвилюють мешканців району : встановлення оплати за транспортування газу та обслуговування газотранспортної мережі, рівень пенсій та зарплат, новий трудовий кодекс, нове у судочинстві, поширення коронавірусу...



Top