Відео - У Вікнянській ОТГ обговорили проблеми та розвиток громади з Народними депутатами та головою РДА

 

Село Вікно славиться тим, що одним з першим ініціювало створення ОТГ. Кинули клич усім довколишнім селам. Більшість з них запрошення прийняли.

В цьому ОТГ створена перша і, поки, єдина опорна школа. Дітей до школи підвозять трьома автобусами. Працевлаштовано 12 учителів. Як каже голова Вікнянського ОТГ Іван Ковалюк, могли б ще прийняти, бо школі потрібна здорова конкуренція, лише тоді будуть досягнення. Діти не тільки навчаються, але й відвідують факультативи, додаткові заняття, гуртки. У шкільній їдальні, яку відремонтовано та обладнано своїм коштом ще у 2018 році школярів смачно годують.

Село має гарні перспективи для розвитку. Тільки б залишалася молодь та народжувалися діти. Щоб підтримати родину, при народженні малюка сільська рада виплачує кошти, окрім тих, що призначені державою. Постійно покращується інфраструктура населених пунктів ОТГ. Усі проблеми відкрито озвучуються на засіданнях виконкому та сесіях. Депутати активно працюють на своїх округах, тому знають усі проблеми та клопоти своїх виборців. А тоді вже спільно шукають (і знаходять) шляхи для їх вирішення.

Приїзд депутатів Верховної ради України Валерія Божика та голови РДА Дмитра Козарійчука був очікуваний. Адже у людей накопичилось багато питань, які потребують роз’яснення. Зокрема, йшлося про перспективу продажу землі. Люди – на роздоріжжі. Одні вважають, що мораторій з продажу земель с/г призначення треба зняти, інші – категорично проти. Але всі  єдині в тому, що не бажають стати рабами на своїй власній землі.  

Незадоволені вікнянці і тим, як впроваджується медична та освітня реформи. Закриття чи, так зване, переформатування роботи медичного закладу ні до чого доброго не призведе. Адже у Заставнівській ЦРЛ якісно працюють всі потрібні відділення, надаються медичні послуги. Можна поновити матеріальну базу та розширити перелік послуг, але ж для цього потрібні додаткові кошти, а їх і так не вистачає навіть на фінансування захищених статей. Ось над чим потрібно думати. Порушували питання перед депутатами і щодо проблеми внесення пестицидів аграріями – орендарями. Земельні наділи розташовані впритул до села, особливо у вітряну погоду отрутохімікати заносяться в  село.

Минулого року було багато отруєнь. Хоч і намагалися «списати»на неякісну воду з громадської криниці та шкільну кухню, але ж люди правду знають… Тому потрібно утвердити такий закон, яким буде передбачено відповідальність за таке безчинство.  Говорили також про децентралізацію і, знову ж таки, про те, що дехто з причетних впливових осіб підганяє процес децентралізації під свою мірку. Керується при цьому єдиним: «Що я з цього буду мати? Який зиск отримаю?» Як результат – ігнорування потребами сільчан та безперспективність сіл. Часто такі села перетворюються на периферію, додаток до центральної садиби.

« Треба думати про людей усіх населених пунктів ОТГ, розвивати інфраструктуру усіх сіл. Рішення приймати відкрито, спільно і говорити про це вголос. Лише добре налагоджена комунікація дасть хороші результати, -- переконливо говорить голова Вікнянської ОТГ Іван Ковалюк. – Ми робимо заплановане і плануємо на майбутнє».

Один із запланованих проєктів – це завершити будівельні роботи триповерхового будинку, який за попереднім проєктом мав би бути дільничною лікарнею. Розпочали будову 1988 року. Однак, більше часу будівництво «простоювало». Лише періодично, при зміні влади, про довгобуд згадували… У 2014 році   народився задум створити тут об’єкт соціального спрямування -- реабілітаційний центр для військових АТО, людей з інвалідністю, самотніх хворих людей. Народні депутати Валерій Божик та Оксана Гринчук,  голова РДА Дмитро Козарійчук, голова Вікнянського ОТГ Іван Ковалюк, директор терцентру Лілія Семенюк  обговорили всі «за» і «проти».  Прийняли рішення зробити розрахунки та з відповідною програмою звернутися до Міністерства соціальної політики за підтримкою даного проєкту.

              --Ці категорії людей мають  постійно перебувати  в полі зору керівників, депутатів, усіх тих,  хто може надати різного роду соціальну  та психологічну підтримку тим, хто її потребує. Варто подумати і про можливість   проведення соціальної роботи з  сім’ями людей, які потребують реабілітації, --  вважає голова районної державної адміністрації.



Top