Поліцейські Заставнівщини розповіли, яку відповідальність тягне за собою порушення умов карантину (фото)

 

ЗА ПОРУШЕННЯ ПРАВИЛ КАРАНТИНУ — ШТРАФ  від  17000 до 51 000 гривень, є й кримінальна відповідальність

На вулицях м.Заставна часто бачимо працівників правоохоронних органів. Зазвичай, біля продуктових крамниць, або ж просто, йдучи тротуарами.

Які функції вони виконують у період карантину у зв’язку з пандемією коронавірусу — ми здогадуємося.

Водночас нерідко стаємо свідками численних  порушень  санітарних правил і вимог. Зрозуміло, поліцейські за всіма не вгледять. Але з 6 квітня карантинні вимоги стали ще більш жорсткіші.

Саме про це ведемо мову з начальником Заставнівського районного відділення Кіцманського відділу поліції ГУНП у Чернівецькій області, майором поліції Сергієм КУШНІРОМ.

  — Сергію Васильовичу, для початку розкажіть, будь ласка, які заходи Заставнівського відділення поліції спрямовані на боротьбу з коронавірусом?

— Зусилля правоохоронців спрямовані на проведення профілактичної та роз’яснювальної роботи щодо важливості дотримання тимчасових обмежень пасажирських перевезень, проведення масових заходів та роботи певних категорій закладів. У складі мобільних груп поліцейські контролюють дотримання обмежувальних заходів. З порушниками правоохоронці проводять профілактичну роботу та попереджають про передбачену законом відповідальність.Зокрема, здійснюють рейд по скверах, парках, інших зонах відпочинку та громадських місцях.

— За період карантину чи не збільшилася кількість порушень  громадського правопорядку та злочинних дій у районі? А, може, навпаки, COVID-19 налякав злодіїв та зловмисників?..

— Незважаючи, на те, що у нас зараз складна ситуація в країні, злочинність не стоїть на місці…

— Чи маєте ви списки людей, хто нині на самоізоляції і чи є випадки її порушень?  Яким чином ви здійснюєте цей контроль?

— Так, у нас є списки людей, які перебувають на самоізоляції. Співробітники поліції разом з медиками щодня відвідують жителів Заставнівського району, які прибули до України з-за кордону, та перевіряють, чи дотримуються вони обов’язкової 14-денної самоізоляції.  Наразі поліцейські виявили  та притягнули до адміністративної відповідальності трьох осіб, які порушили умови самоізоляції.

— Як ця робота виконується в селах району, коли порушуються норми самоізоляції та є скупчення людей на богослужіннях?

— Поліцейські не виявили жодного порушення під час богослужінь на території Заставнівського району, оскільки воно більше не відбувається в стандартному режимі, адже дозволено скупчення не більше 10 осіб та з дотриманням дистанції.

— Скільки адмінпротоколів складено і за якими  випадками та на яку суму були оштрафовані?

— Дільничні офіцери поліції та групи реагування патрульної поліції  від початку карантину склали 17 протоколів про адміністративне правопорушення за ст. 44-3 КУпАП. Здебільшого притягнуті особи, які не дотримувались правил карантину, в тому числі самоізоляції та здійснювали прийоми відвідувачів до своїх закладів.

— З 6 квітня цього року ввели ще більш жорсткий контроль на території області, отже, й району. Чи потрібно зараз носити з собою документи і  які нові обов’язкові правила, в тому числі для водіїв авто?

— Відповідно до нової редакції постанови Уряду від 11-го березня 2020 року № 211, до 24-го квітня на всій території України встановлено карантин. До його завершення заборонено:

  1. з 6-го квітня – перебування в громадських місцях без респіратора чи захисної маски та документів, що посвідчують особу;
  2. переміщення по вулиці понад дві особи (окрім випадків службової необхідності та супроводження дітей);
  3. перебування в громадських місцях дітей до 14-ти років без супроводу дорослих;
  4. відвідування спортивних і дитячих майданчиків, а також зон відпочинку. При цьому дозволяється вигул домашніх тварин однією особою;
  5. діяльність певних категорій закладів;
  6. відвідування закладів та установ що надають паліативну допомогу, соціального захисту, установ і закладів, що надають соціальні послуги (крім кризових центрів);
  7. всі пасажирські перевезення (крім перевезень легковими автомобілями);
  8. самовільне залишення місць обсервації (ізоляції).

 — Якщо людині минуло 60 років, чи можуть її оштрафувати за те, що вона не вдома, на самоізоляції, а на вулиці міста? Або, якщо громадянин не в масці чи гуляє парком?..

— Ми зобов‘язані дотримуватись заходів безпеки та режиму карантину людей  у будь-якому віці.  Але з особами похилого віку в першу чергу проводиться профілактична та роз’яснювальна бесіда. Той, хто порушуватиме карантинні заходи та своїми протиправними діями наражатиме на небезпеку інших громадян, відповідатиме за це перед Законом.

 — Коли настає кримінальна відповідальність за порушення правил карантину?

— До кримінальної відповідальності притягуватимуть лише за умисне зараження людей коронавірусом. В Кримінальному кодексі України й раніше існувала стаття 325, але зараз настає посилена відповідальність і передбачає покарання у вигляді штрафу від 1000 до 3000 неоподатковуваних доходів громадян (від 17 до 51 тисячі гривень), а також арешт до 6 місяців або позбавлення волі до 3-х років. За такі ж дії, які призвели до тяжких наслідків або летальних випадків, порушникам загрожуватиме від 5 до 8 років позбавлення волі.

 — Знаємо, що в області зареєстровано один випадок хворого на коронавірус поліціянта. Чи це не лякає ваших працівників? І загалом яка ситуація із кадровим забезпеченням?

— Всі  працівники на службі перебувають у медичних масках, мед-рукавичках та захисних окулярах. Дотримуються санітарних та протиепідемічних заходів і вірять в те, що ця недуга Covid-19 нас сіх скоро омине.

— Ваші побажання нашим читачам…

— Головне, берегти себе, зберігати  спокій, виконувати рекомендації лікарів та користуватися інформацією про епідеміологічну ситуацію в країні лише з офіційних джерел.

— Щиро дякую за інтерв’ю!

Автор:  С.ВИЖНИЦЬКА - За матеріалами газети "Голос Краю"



Top