Попередження спалаху гострих кишкових інфекцій під час повені

 

Кіцманська міжрайонна філія ДУ Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», попереджає.!!!!!!

 Шановні громадяни, під час повені існує ризик спалахів інфекційних хвороб.

Дотримання простих правил гігієни сприятиме захисту від них. Перш за все, у випадку повені, звертайтеся до органів місцевої влади з проханням забезпечити вас питною водою та продуктами харчування гарантованої якості.

Вода є джерелом життя на Землі. Ріки і озера дають воду для зрошення та обводнення земель, служать цілям транспорту, водопостачання та джерелом отримання енергії. Окрім того, що вода – велике багатство, вона може завдавати і великої шкоди при проходженні високих паводків і повеней. Повені та паводки несуть собою багато лиха.

Вони призводять до руйнування будинків, будівель, мостів; розмив залізничних та автомобільних шляхів; аварій на інженерних мережах; знищення посівів; жертв серед населення та загибель тварин. Внаслідок повені, паводку починається просідання будинків та землі, виникають зсуви та обвали.

А також  значним дефіцитом після повені є питна вода. Вторинним  наслідком повені є   забруднення питної води. Чиста питна вода стає дефіцитною. Хвороби - негігієнічні умови зумовлюють спалахи інфекційних хвороб.

  • Пам'ятайте! Ознаки зараження води можна помітити візуально при початковому огляді: за кольором або запахом. Якщо є підозра, що питна вода заражена, проведіть її знезараження перш ніж вживати;
  • Обов'язково кип'ятіть питну воду, особливо із джерел водопостачання, які були підтоплені.
  • Продукти харчування, що потрапили у воду, категорично забороняється споживати до проведення перевірки лабораторним центром, а надалі вживати тільки після термічної обробки.
  • Колодязі питної води, що опинились у зоні затоплення, необхідно осушити для подальшої дезінфекції.

        За відсутності привізної питної води ні в якому разі не використовуйте для пиття воду з відкритих водойм та криниць, тому що внаслідок повені у ці джерела водопостачання могли потрапити зі скотомогильників, кладовищ, вбиралень, хлівів, полів, сміттєзвалищ хвороботворні мікроби — збудники туберкульозу, лептоспірозу, черевного тифу, сибірки, вірусного гепатиту і т.д., яйця та личинки гельмінтів, цисти лямблій, дизентерійних амеб, балантидія кишкового.Якщо постачання якісної привізної води для пиття неможливе, можна користуватися тільки добре прокип’яченою водою. Для господарських цілей також слід використовувати тільки добре прокип’ячену воду.

                         Колодязі необхідно звільнити від нанесеного бруду, почистити, спорожнити та продезінфікувати в них воду за допомогою хлоровмісних засобів. 

Фельдшер санітарний Кіцманської міжрайонної філії ДУ " Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»" - Глинська Марина Василівна

 



Top