Операція "Захід" в Заставнівському районі

 

21 жовтня 1947 року о 6-й годині ранку одночасно по усій Західній Україні в будинки людей увірвалися представники комуністичної партії та КДБ, дали пів години на збори, завантажили в товарні вагони та вивезли.

Того дня така доля спіткала понад 75 тисяч українців.

То був один із багатьох злочинів більшовицького режиму – депортація українців до Сибіру, відома як «Операція Запад». Виселяли членів родин учасників ОУН-УПА - «вбитих, заарештованих та тих, які продовжували боротьбу».

Не обійшла осторонь ця подія Заставнівщину.

Загалом з Буковини було виселено 616 родин, 1635 осіб.

Із Заставнівського району (в нинішніх його межах) в ході цієї «операції» виселено 112 родин, 295 осіб, із 14-ти сіл. Серед них чоловіків – 42, жінок – 132, дітей до 15 років – 121.

На залізничній станції Заставна для депортації було підготовлено 12 вагонів, із розрахунку завантажити туди 130 сімей, або 378 осіб. Далі на станції Лужани з вказаних вагонів сформовано ешелон, який вирушив у пункт призначення – станція

Половинка (Вуглеуральск) Молотовської (нині Пермської) області Росії, за майже 3000 кілометрів.

Напередодні депортації, в ніч на 19 жовтня в області розпочалася завірюха, яка не зупинялася до самого моменту виселення. Станом на день початку операції всі дороги були заметені, проводовий зв'язок повсюди був зруйнований снігопадами.

Із Заставни доносили: «Снігова буря занесла всі дороги, порвала увесь зв’язок, виключила можливість використання автомобілів.

Всі здійснені спроби прорватись до сіл на машинах увінчались повним провалом.

Так із 22 наявних у нас автомобілів 6 одразу вийшли з ладу, решта прорвались на Дністрянський кущ не змогли, хоча під селом Юрківці була зроблена спроба шляхом мобілізації чоловічого населення прокопати дорогу».

Попри зазначені обставини, опівночі на 21 жовтня поступила вказівка: незалежно від погоди операцію назначити у визначений день і час.

В радянських документах чітко відзначається, що саме внаслідок політики депортації вдалося остаточно переламати ситуацію в області та в районі в плані організації та вступу людей до колгоспів. Зокрема зазначалося: «Виселення дало позитивні результати.

В Заставнівському районі в наступні після проведеної операції дні було організовано 5 колгоспів в селах: Кучурів Малий – два колгоспи по 70 сімей, Самушино – один колгосп в 111 сімей, Добринівці – 33 сім’ї, Хрещатик – 40 сімей.

В Шубранці подали заявив колгосп понад 60 сімей».

Детальніше про депортацію – «Доповідна записка про результати проведення операції «Захід» в Заставнівському районі».



Top