Звернення голови райдержадміністрації Дмитра Козарійчука з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

 

Шановні учасники бойових дій!

Кожного року, відповідно до Указу Президента України від 11.02.2004 № 180/2004 в Україні щорічно 15 лютого, до чергової річниці завершення Афганської війни 1979-1989 рр., відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Цього дня, 32 роки тому, було завершено виведення радянських військ з території Афганістану. Так закінчилася неоголошена війна, яка тривала майже десятиліття.

З усіх сучасних збройних конфліктів афганська війна була найкривавішою, її тінь торкнулася майже кожної української родини. Через її горнило пройшли 160 тисяч наших співвітчизників, 12 тисяч з них отримали поранення, контузії, були скалічені, а 3360 загинули на чужій землі.

Усі історичні катаклізми ХХ століття, пов’язані з воєнними конфліктами в різних куточках планети, не оминули й Україну. Не оминула ця страшна війна і заставнівську землю. Не повернулися до своїх домівок і наші земляки:  Ростислав Оліовський із Шубранця, Олександр Іванчак із Погорілівки, Тарас Бабич і Михайло Довбня із Василева, Степан Мороз із села Хрещатик, Степан Лучик – село Звенячин, Володимир Петрюк із Ржавинців.

Ми пам’ятаємо про загиблих, схиляємо голови перед їх подвигом та мужністю. І часу не підвладно викреслити з нашої пам’яті ті героїчні подвиги, приклади вірності військовому обов’язку, продемонстровані тисячами синів і дочок України, яким довелося нести нелегку військову службу в горах Афганістану, пустелях Іраку, при врегулюванні конфлікту в Югославії та в інших «гарячих точках» світу.

 Сьогодні Україні знову як ніколи потрібні ваш безцінний досвід і моральні якості, активна громадянська позиція та професіоналізм. Більшість із вас перебувають у строю в польових умовах і своїм життям забезпечують обороноздатність держави, щоб дати гідну відсіч зовнішньому агресору. Саме у вас ми вчимося любити і захищати Батьківщину. Завдяки вашим знанням військової справи і досвіду Україна обов’язково переможе!

Шановні учасники бойових дій в Афганістані, воїни-інтернаціоналісти! Дякуємо всім Вам за ратний подвиг, за Вашу активну громадську позицію, за те, що своїм особистим прикладом Ви захищаєте честь і гідність нашої держави. Схиляємо голову перед світлою пам’яттю тих, кому не судилося повернутися на рідну землю. Вони назавжди залишаться у наших серцях! У цей пам’ятний день бажаємо Вам миру, міцного здоров’я, щастя і нових звершень в ім’я нашої Батьківщини-України.

Честь, Вам, і щира шана!



Top