У селі Вікно відбулася творча зустріч з нагоди 155-річчя від дня народження Євгенії Ярошинської

 
13 жовтня 2023 року у приміщенні Будинку культури с.Вікно відбулася творча зустріч з нагоди 155-річчя від дня народження Євгенії Ярошинської – вірної дочки та творчого скарбу буковинського краю.
Сьогоднішній захід - це вшанування сили слова та душі, посвята таланту і неоціненній творчій спадщині буковинської письменниці.
Виступи гостей заходу, викладачів Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича Ковалець Лідіії Михайлівни, Костика Василя Васильовича, журналіста Василя Тодоровича Джурана, секретаря Вікнянської сільської ради Тетяни Маноліївни Амбросійчук, поціновувачки творчості Є. Ярошинської Марії Василівни Дяконович довели, що творчість письменниці залишається цікавою й актуальною протягом століть, а її біографія постійно доповнюється новодослідженими фактами.
Свято відзначалося не лише словами, але й музикою, театральним мистецтвом, читанням творів письменниці. Інсценізація мініатюри «В лісі» у виконанні учнів ОЗ-«Вікнянський ЗЗСО І-ІІІ ст.» допомогла учасникам заходу краще зрозуміти теми і мотиви, які пронизували багато творів Є.Ярошинської, а саме життя знедоленого селянського люду з усіма його турботами, клопотами, негараздами.
Не можна не відзначити музичну частину заходу, на якій вокальні групи з с.Брідок та с.Товтри, керівники закладів культури та творчі люди громади відтворили пісні, які виражали почуття краще за будь-які слова, і ця частина заходу вразила серця усіх присутніх.
Сьогодні ми відзначили не лише 155-річчя від дня народження Є.Ярошинської, але й наголосили на її самовідданому внеску в нашу історію, культуру та виховання національної свідомості. Її самовідданості, любові до рідного краю та працелюбності можна тільки позаздрити; усе своє життя ця жінка присвятила рідному краєві, не шкодувала для нього ні сил, ні здоров’я.
Твори Є.Ярошинської залишаються актуальними досі. Завдяки потужному таланту, невимовній силі духу та незгасаючій працелюбності Ярошинська зуміла створити майже сто художніх творів (новели, оповідання, повісті, нариси, байки та казки для дітей), перекласти не один шедевр світової літератури, залишити вагомий слід у царині фольклору, долучитися до громадської справи та посіяти не одне зерно науки і добра на освітянській ниві.
Нехай цей творчий захід стане світлим натхненням для нас усіх, щоб наслідувати приклад Є.Ярошинської, прагнути до нових вершин у боротьбі за права та свободу. Творчість Є.Ярошинської завжди буде живою і надихатиме нас.
Вдячні всім гостям, учасникам заходу, виконавцям творів за зустріч та змістовні виступи.
Бережімо в пам’яті імена тих, хто безкорисливо поклав свої знання, старання, життєві переконання, щоб відкрити світ науки й добра простому буковинському народові.


Top