«Слово правди» і «Новоселиччина» - гендерно найчутливіші гіперлокальні медіа Буковини: результати лютневого моніторингу

 

Упродовж 11-17 лютого 2020 р. уперше було проведено гендерний моніторинг гіперлокальних медіа, до якого потрапило і 10 видань Чернівецької області. Зокрема, аналізу підлягали публікації:

5 районних газет - «Вижницькі обрії» (м.Вижниця), «Вільне життя» (м.Кіцмань), «Голос краю» (м.Заставна), «Слово правди» (м.Новоселиця», «Хотинські вісті (м.Хотин) та 5 інтернет-видань -  «Глибока.info», «Заставна сьогодні», «Новоселиччина», «Північно-Бесарабський портал» та «Сторожинець.info».

Проаналізовано 198 публікацій: 112 у друкованих та 86 у стрічках новин інтернет-виданнях за визначеними методологією критеріями:1) представленість жінок/чоловіків як експерток/експертів (тих, хто коменту, чию думку цитують) та як героїнь/героїв; 2) застосування фемінітивів; 3) наявність стереотипів та сексизмів у журналістських матеріалах; 4) наявність тематичних публікацій.

Представленість жінок загалом у публікаціях гіперлокальних медіа Буковини складає 38%,  62%- за чоловіками.

Експертна думка жінок врахована на 40%:  45% - у друкованих, 35% - в інтернет-виданнях. Героїнями публікацій жінки були трохи більше, ніж у третині випадків, або 36%: газети - 42%,  сайти – 30%.Чоловіки переважно були експертами/героями у матеріалах про владу, кримінал, спорт, медицину.

У публікаціях друкованих видань експерток лише трохи менше, ніж експертів(45%). Коментарів жінок менше у  темах влади/політики (26%), економіки (44%) та екології (43%), але більше в освіті - 70%, медицині - 63%,  соціальній політиці 67%, паритетно у культурі/релігії (50%).

Співвідношення героїнь/героїв у газетах також лише трохи не на користь жінок(42%) - за рахунок значної переваги у темах освіти/науки – 67%, розваг/дозвілля – 62%, іншого - 86% (тут велику кількість героїнь у позиції «Інше» дала публікація «А у нас дитина» в газеті «Голос краю», де перелічено імена усіх 12 щасливих породіль), соціалки і волонтерства/благодійності – по 100%.Натомість мало згадують жінок у темах: медицини (13%), спорту (16%), бізнесу/ економіки(17%), влади/політики (23%), війни/армії (26%), криміналу (29%).

 За співвідношенням жінок/чоловіків буковинські друковані видання можна розташувати у такому порядку: «Слово правди» (58,5%), «Вільне життя» та «Хотинські вісті» (по 42%), «Голос краю» (34,5%), «Вижницькі обрії» (32%);

 У газетах «Вижницькі обрії» та «Слово правда» послідовно вдаються до фемінітивів, відповідно 9:1 та 14:2, інші не надають цьому особливого значення, використовуючи назви професій/ посад як у жіночому, так і в чоловічому родах.

За кількістю фемінітивів серед газет на першому місці «Вижницькі обрії» та «Слово правди» (90% та 88%), далі «Хотинські вісті» (59%), «Голос краю» (50%), «Вільне життя» (40%)

 Згідно з цими даними, найбільш гендерночутливим друкованим виданням у лютому стало «Слово правди» (68%), на другій позиції – «Вижницькі обрії» (51%), на третій із незначним відривом – «Хотинські вісті» (47,7%).

 Інтернет-видання теж надають перевагу чоловікам:як експертам, так і героям.Експертками жінки були у 35%, а героїнями – у 30% випадків. «Олюднених» інформацій небагато, відтак і кількість згадуваних осіб незначна.

0% експертів – у темах культури/релігії, медицини/здоров’я, іншому, але 100% - у новинах про політику, спорт і криміналі/дтп/нс; порівну з експертками – у темах війни/армії, 43% експерток – у публікаціях на економічну тематику. Зовсім немає в політиці, освіті, спорті.

Героїнями стрічок новин жінки стали у темах освіти/науки (75%), культури/ релігії (67%), розваг/дозвілля (53%). Натомість небагато у темах влади/політики та криміналу (по 23%), волонтерства/благодійництва (10%),  війни/армії (9%), зовсім немає в новинах економіки, екології, охорони здоров’я, спорту.

 За рівнем дотримання балансу медіа розташувалися в такій послідовності: «Новоселиччина»(65%), далі -  «Глибока.info» (44,5%), «Північно-Бесарабський портал» (39%), «Сторожинець.info» (17%) та «Заставна сьогодні»(13,5%).

 Інтернет-видання здебільшого або завжди вдаються до маску лінитивів, тримає баланс «Північно-Бесарабський портал».

За кількістю фемінітивів інтернет-видання розташовуються так: «Північно-Бесарабський портал» (44%), «Глибока.info» та «Заставна» (по 29%). Сайти «Новоселиччина» та «Сторожинець.info» - 0%.

 За гендерною чутливістю серед інтернет - виданьлідером у лютому 2020 р. є  «Новоселиччина»(43%) – завдяки вживанню фемінітивів, на другій сходинці – «Північно-Бесарабський портал» (40,7%), найнижча позиція - у «Сторожинець.info» (11%).

Загалом моніторинг показав, що буковинські журналісти все впевненіше послуговуються фемінітивами,а також  виявив тенденції  редакційної політики різних ЗМІ.Районні газетифемінітиви застосовують вдвічі частіше (66%),ніж сайти (29%).

Поруч зі звичними «начальниця, заступниця, залізничниця, операторка, методистка,  директорка, кореспондентка, авторка, водійка, вчителька» та ін. –  зустрічаємо «логопединя, секретарка ради, прийомоздавачка». Поряд бачимо ці ж професії у чоловічому роді – «психолог, логопед, директор, вчитель, методист, заступник, кореспондент»...

 Стереотипів та сексизмів у гіперлокальних медіа Буковини не зафіксовано.

 До тематичних публікацій можна віднести життєву історію «На пероні жіночої долі»  - про чергову по залізничній станції «Вижниця» Лілію Ратушняк (газета «Вижницькі обрії, авторка Анна Гудима).

 Слід зауважити, що наповнення гіперлокальних інтернет-видань неактивне і непослідовне, на деяких суспільно важлива інформація з’являється вряди-годи, переважає реклама. Якщо журналісти газет шукають інформаційні приводи, то сайти йдуть за подіями (яких не так і багато) чи подають офіційну/кримінальну інформацію. Вони існують здебільшого на громадських засадах, працює один-двоє людей, і не скрізь фахівці, що позначається на контенті. Особливо це помітно, коли аналізуються видання одного району.

У газетах чимало прес-релізів та інших нежурналістських текстів: порад, вітань тощо – це позначилось на кількості матеріалів. Нерідко публікації безособові або вказано абревіатурою ім’я-по-батькові, тож якщо немає професії чи посади, то стать експертів/героїв  не визначити.

На аналізований тиждень припала річниця виведення з Афганістану військ СРСР, тому «солідно» виглядає тема «війна/армія» практично в усіх виданнях. 

Відповідно до результатів моніторингу Індекс гендерної чутливості гіперлокальних медіа Буковини у лютому склав 41%. Це – досить високий показник.

 Ознайомитися із загальними даними моніторингу гіперлокальних медіа 24 областей України можна на сайті Волинського прес-клубу.

 Тетяна Смолдирєва експертка з моніторингу

___________________

Гендерний моніторинг журналістських матеріалів гіперлокальних медіа відбувається в межах проєкту «Гендерночутливий простір сучасної журналістики», який реалізовується Волинським прес-клубом у партнерстві з Гендерним центром, Незалежною громадською мережею прес-клубів України за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.



Top