Чернівецький Газзбут Фірташа програв апеляцію: буковинці можуть стягнути з компанії шкоду у подвійному розмірі

 

Мешканці Чернівецької області, в яких постачальником природного газу упродовж 2018-2019 років була компанія "Чернівцігаз Збут", можуть вимагати у постачальника газу відшкодування шкоди у подвійному розмірі за додаткові нарахування у платіжках.

Зазначається, що завдяки рішенню суду, який не задовольнив апеляцію компанії "Чернівцігаз Збут", фірма має сплатити штраф та зробити перерахунок в платіжках.

"Крім цього мешканці Чернівецької області, постачальником природного газу яких у 2018 – 2019 роках був "Чернівцігаз збут", та які отримували платіжки із завищеними обсягами газу, ніж показував їхній лічильник, мають право на відшкодування шкоди у подвійному розмірі.

Для цього необхідно звернутись з відповідним позовом до суду", – йдеться у повідомленні інформують Українські новини - UNIA.

 Тепер споживачі мають право на перерахунок та стягнення з компанії шкоди в подвійному розмірі.

📈 Протягом жовтня 2018 - серпня 2019 років 16 облгазів «Регіональної газової компанії», діяльність якої пов’язують з олігархом Д. Фірташем, неправомірно донарахували побутовим споживачам плату за газ вищу за показники лічильників.

 Споживачам, в яких лічильники не були обладнані функцією корекції температури та тиску газу до стандартних умов, надходили платіжки, в яких крім плати за спожитий газ за лічильником, також були вказані донарахування «за приведення до стандартних умов» (фактично нормативні та виробничо-технологічні втрати газу). При цьому ні регулятор, ні Міністерство енергетики не затверджувало розміру таких донарахувань.

💰 10 грудня 2019 в ситуацію втрутився Антимонопольний комітет та оштрафував 16 компаній-порушників на загальну суму 278 млн грн. за зловживання монопольним становищем та зобов’язав їх перерахувати платіжки.

🙅 Облгази не виконали рішення Комітету та вирішили захищатись у судах. По черзі вони вигравали суди в перших інстанціях, які скасовували рішення Комітету та накладені мільйонні штрафи. Позов «Чернівцігаз збуту» Господарський суд м. Києва задовольнив 16 липня 2020 року та визнав недійсним рішення Комітету № 799-р від 10.12.2019 про накладення на компанію штрафу на суму понад 1,2 млн грн. (https://reyestr.court.gov.ua/Review/90565016).

👨‍⚖️ Але вже 17 листопада 2020 року Північний апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції та відмовив ТОВ «Чернівцігаз збут» у задоволенні позову (https://reyestr.court.gov.ua/Review/93101048).

☝ Апеляційний суд встановив у своєму рішенні, що витрати на закупівлю природного газу для покриття виробничо-технологічних витрат вже включені до тарифу на розподіл природного газу. Отже повторне включення окремо цих витрат до платіжок побутовим споживачам є порушенням закону.

👉 Тепер «Чернівцігаз збут» має сплатити штраф та зробити перерахунок в платіжках.

👥 Крім цього мешканці Чернівецької області, постачальником природного газу яких у 2018 – 2019 роках був «Чернівцігаз збут», та які отримували платіжки із завищеними обсягами газу, ніж показував їхній лічильник, мають право на відшкодування шкоди у подвійному розмірі. 



Top