Україна має бути соборною

 

Буковинська земля завжди була полікультурною.

В різні роки нашої історії на Буковині спокійно уживались юдеї, свідки Єгови, лютерани, римо-католики, вірмени та православні.

Майже завжди, крім періоду виникнення та розвитку, в Буковинському краї зберігалась тенденція поваги до всіх релігійних напрямів.

Досягнути миру в суспільстві сьогодні не так вже і просто, і здається, що саме Церква повинна подавати подібний приклад, закликаючи до цього й інші організації, до яких ще дослухаються наші громадяни.

Зберегти баланс – це великий талант, який потребує великої мудрості та вміння.

Ситуація, яка лягла на плечі всіх наших співгромадян, це важка ситуація, і не можна сказати, що люди не розуміли, що потрібно буде працювати над примиренням ще з самого початку, коли лишень усе починалося.

Церквам і конфесіям України, – тепер доводиться заспокоювати народ і примиряти людей.

На превеликий жаль, наші найгірші очікування справджуються, люди за останні кілька років через релігійні перепитії почали забувати про повагу та любов до ближнього. 

І те, то кожна конфесія вважає своїм обов'язком примиряти наших людей між собою це великий плюс, і велике благо для народу України.

Україна має бути соборною. Соборною – це не означає монолітної у всьому, а значить різноколірною, і в той же час єдиною. Дуже хотілося б, щоб у нашому і церковному і світському житті звучав такий девіз, який зазвичай приписують святому блаженному Августину Гіппонському, який однаково вшановувався і Східною, і Західною християнськими традиціями: «У головному – єдність, в другорядному – свобода і у всьому – любов».

Цей церковний, за походженням, девіз може стати зараз основою життя нашого українського суспільства. 

Якщо виховуватиметься в серцях людей любов на християнських підставах, то тоді багато викликів, які стоять перед нашим суспільством буде подолано.

Сьогодні ми закликаємо робити все можливе для пошуку шляхів до мирного діалогу. Нам потрібно вчитися вести відповідальну громадську дискусію, яка не повинна перетворюватися на силове протистояння. Нам потрібно встановити громадянський мир у країні і шукати шляхів до загальнонаціонального примирення.



Top