ФОТОРЕПОРТАЖ - Ямковий ремонт доріг по-заставнівськи: тупість, недбальство чи відверта корупція

 

 Погані дороги, які часто зводяться до повної їх відсутності, - одна з основних проблем і не тільки Заставни. Тож люди завжди радіють, коли влада береться за дороги.

Однак ремонт доріг – це не тільки геморой для влади, це ще й клондайк для зловживань та відмивання грошей. Особливо ямковий. Адже з часом (навіть уже через місяць експлуатації дороги після ремонту) дуже важко визначити час виконання ямкового ремонту. Тож в ями на дорогах при бажанні можна вміло засівати бюджетні гроші. І ніхто до того не докопається.

Перед Паскою заставнівська міська влада активно взялася до ремонту доріг. Пороздовбувала канави по вулиці Незалежності (в районі Боянівки) тай залишила на свята, щоб люди мали можливість шкодити свої транспортні засоби. Напевне в пасхальні дні не один водій згадав їх незлим тихим словом.

Про ремонт і якість виконання цих робіт можна говорити багато. Немає святого, аби вгодив кожному. Але деякі речі, які вчинив міський голова все-таки мимоволі підштовхують до дивних роздумів та великої кількості запитань.

По-перше, ямковий ремонт, який проводиться в м. Заставна здійснювався без затверджених кошторисів, що суперечить здоровій логіці та законодавству. Адже в такому випадку не під роботи виділяють гроші.

А гроші підганяють під роботи! Як бачите у другому варіанті можливість для фінансової творчості досить велика.

Друге питання на яке варто звернути увагу - хто виконує ямкові ремонті роботи?

І хто визначав підрядчика?

Чому саме йому надали перевагу?

Чи проводив апарат Заставнівської міської ради вивчення пропозицій цін на виконання послуг ямкового ремонту різними підрядниками?

{phocagallery view=category|categoryid=1| limitstart=0|limitcount=28|detail=5| displayname=0| displaydetail=0|displaydownload=0|imageshadow=shadow1|imagecategoriessize=4|displaybuttons=0}

Звісно, згідно закону, цей пункт можна було пропустити. Однак, якщо виходити з ґаздівської логіки, то бажання зробити якомога більшу кількість доріг для ремонту, вимагало б вибрати того підрядника, в кого ціна найнижча, а не привозити в Заставну виконавців, які мають аж хмельницьку прописку. І, звісно, ніде не проговоряться про реальну ціну та інші цікаві речі.

Навіщо замовляти підрядника, який робить квадратний метр ямкового ремонту по 346 грн., якщо свої в Заставні можуть робити по 280 грн.? Хто відповідатиме за нераціональне використання коштів міського бюджету? Через це вулички на окраїнах знову залишаться неремонтовані. А як відносно того, щоб ці роботи виконувало комунальне підприємство міської ради?

Не беруся аналізувати якість цих робіт. Однак можна взяти участь в спорі, скільки протримається цей асфальт - до першого дощу чи до зими. І це при умові, якщо дотримуватися технології, то термін експлуатації повинен складати 4-5 років.

Окреме питання – це дороги по вулиці Чорновола, де на рівну(!) поверхню накладали латки асфальту. В той час як ямищам майже поряд не приділено жодної уваги.

Не було зроблено ні пропилів, ні фрезерування, навіть смоли пожаліли, накапавши, як кажуть, як пес … А в деяких місцях смола взагалі відсутня.

А продувка від пилу?

Навіщо - сантиметровий шар асфальту, кілька годин роботи - і ,вуаля, півсотні квадратів суперлаток готові. До першої хорошої зливи.

Кому потрібна імітація роботи?

Зрозуміло, що потрібно було спішити, адже через два дні День міста, але не до такої міри. Що це - тупість, недбальство чи відверта корупція?

Вирішувати вам, читачі.   

Поділіться новиною з друзями:



Top