Відео - Безконтрольне отруєння полів у Заставні: у людей здають нерви

 

До редакції «Буковина Онлайн» близько 00 год, в ніч на 6 липня,  звернулися мешканці вулиці Івана Франка що в м.Заставна, які телефоном розповіли, що неподалік від їхніх осель, один із агрохолдингів посеред ночі, розпочав оприскувати свої орендовані угіддя, якоюсь їдучою речовиною, внаслідок чого людям важко дихати, а діти через задуху, взагалі не можуть заснути.

Тому черговою командою журналістів, було прийняте рішення, самим виїхати на місце події. При під’їзді до місця де зібралися стурбовані люди, вже за пів кілометра, через відчинені вікна автівки, в салон почав потрапляти ядучий сморід.

Уже на місці ми побачили, більше десятка місцевих жителів, які бідкались та нарікали на   токсичний запах в їхніх оселях, та практично всі час від часу намагалися відкашлятись, адже на вулиці дійсно важко було дихати.  В цей же час до людей під’їхали та працівники Заставнівського відділення поліції, щоб зафіксувати інцидент та відібрати відповідні заяви у жителів.

Також нам вдалося відзняти, і саме розпилення та  дозаправку хімікатами техніки.

Як стверджують місцеві, про можливу обробку поля їх ніхто не попереджав, хоча згідно наказу МОЗ, аграрії були зобов’язані за три дні до початку робіт повідомити населення про місце і строки використання пестицидів, про заборону здійснювати будь-які сільськогосподарські роботи, випасання худоби на відстані ближче ніж 1 км від місця проведення робіт.

Також вони мають поінформувати про вимогу перенести пасіки на відстань більше ніж 5 км. Фактично тривалість обмежувальних заходів становить п’ять днів.

На разі, нічого із цього агрохолдинг «Західний Буг» не зробив, тому тепер стоїть питання до правоохоронних органів та Держпродспоживслужби, а саме до Кіцманського міжрайонного Фіто-санітарного відділу який мав би здійснювати контроль над проведенням Агрохімічних заходів.

 У першу чергу аграрії повинні добре знати вимоги, регламентовані наказом МОЗ України від 1996 року, і дотримуватись їх.

Для довідки:

За  державними санітарними правилами 1998 року про транспортування, зберігання і застосування пестицидів у народному господарстві, якщо суб’єкт господарювання має поля на відстані менше ніж 500 м до житлових будинків, то він не може обробляти їх пестицидами за допомогою вентиляторного обприскування; якщо менше як 300 м – не можна використовувати шлангове обприскування.

У Європі, для прикладу, поступово відмовляються від обробки полів хімікатами: «Згідно із директивою Європейської комісії всі країни, які входять в ЄС, зараз поступово забороняють розпилення пестицидів, особливо із неба.

 У Франції таке розпилення заборонено у 2014 році, в Іспанії – з 2012. Це шкода для здоров’я. А в Україні, єдине, що може СЕС, це підгодувати документ, яким заборонено використання пестицидів, якщо не дотримано норм зони, або підготувати приписи, що суб’єкт не попередив про роботи населення за три дні».

Зверніть увагу! Наслідки розпилювання пестицидів бувають різними. Можлива навіть госпіталізація.

Погане почуття через хімікати? Доведи довідкою

Якщо селяни скаржаться на отруєння через обробку полів, то повинні у першу чергу звертатися не у Фітосанітарну службу, а у СЕС, що також перебуває у структурі Держпродспоживслужби.

Для того, щоб установа могла провести перевірку, заявники мають надати документ-підтвердження від лікаря або результати аналізів лабораторії, що дійсно неправильне застосування хімікатів спричинило погіршення здоров’я.

 Хто має право займатися перевіркою правильного використання хімікатів на полях?

Згідно із законом, контроль за транспортуванням, застосуванням, зберіганням пестицидів і агрохімікатів покладено на ГУ Держпродспоживслужба у Львівській області, зокрема, на Управління фіто безпеки. Але по суті зараз відомство нічого не може робити – до 31 грудня 2017 року діє мораторій на проведення заходів із здійснення державного нагляду у сфері господарської діяльності.

«Мораторій був накладений ще у 2015 році з метою зменшення тиску на бізнес, як було аргументовано спочатку прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком, а потім Володимиром Гройсманом».

Однак перевірку управління здійснити може у разі «обґрунтованого звернення» жителів на гарячу урядову лінію або безпосередньо у Кабінет Міністрів України.

«Що мають на увазі під обґрунтованим зверненням або скаргою? Там повинен бути вказаний заявник (прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, паспортні дані), інформація щодо якого об’єкта написане звернення, де відбулося порушення, до чого воно призвело.

Якщо заява буде неповною, то уряд може не надати дозвіл на проведення позапланової перевірки»



Top