Відео - У Заставнівській гімназії відбулася вікторина "Подорож по Європі"

 

Однією з найважливіших проблем сучасної педагогічної науки є пошуки ефективних шляхів і засобів розвитку особистості школяра. Вирішенню цієї проблеми сприяє впровадження у педагогічну практику ігрових моделей, які покликані активізувати діяльність учнів.

Гра багатогранна, вона розвиває, виховує, розважає, соціалізує. Але історично одне з головних її завдань — вчити. Погодьтесь, ігрова система навчання є цікавою та захоплюючою як для вчителя, так і для учня-гравця. Адже з моменту свого виникнення гра постає основною формою відтворення реальних життєвих ситуацій, сприяє виробленню необхідних людських рис, якостей, навичок, звичок, розвитку здібностей.

Згідно плану проведення тижня географії, економіки, фінансової грамотності та природознавства у Заставнівській гімназії та з метою вироблення  вміння використовувати здобуті  теоретичні знання на практиці, розвивати пізнавальні здібності учнів, інтерес до географії як до науки, творчу активність, вміння швидко та раціонально приймати рішення, логічно мислити, працювати в команді.  Вчитель географії Мартинюк Світлана Василівна провела з учнями VI-Б класу цікавий підсумковий урок-вікторину «Подорож по Європі» з використанням нестандартних методів навчання, вміло застосовуючи сучасне мультимедійне обладнання. Вікторина дозволила закріпити, розширити, поглибити й перевірити географічні знання про країни Європи.

Учні класу організувалися  у 2 команди «Мореплавці» (капітан команди Олексій Гнідан) та «Шукачі пригод» (капітан команди Анна Стасюк) і налаштувалися на роботу. Діти мали змогу позмагатися у 7 номінаціях «Країни», «Карликові держави», «Міста», «Автомобілебудування», «Визначні місця», «Цікаві факти» та «Прапори європейських держав». Швидко, чітко, грамотно відповідали вони на поставлені вчителем запитання, виявляли не тільки свої знання, культуру спілкування, а й вміння працювати в команді. Кожна відповідь учнів оцінювалась певною кількістю балів. Наприкінці гри бали підсумувалися лічильною комісією (гімназисти V класу - Денис Мартинюк та Діонісій Штефаніца, гімназист VII класу - Василь Ганяк) і визначився переможець -  перемогла «дружба», адже не було жодного запитання, на яке учні не зуміли б відповісти. Ось які розумні у нас гімназисти!

Для реалізації у суспільстві сучасному учневі недостатньо лише одних знань. Надзвичайно важливою умовою є навчитися користуватися знаннями. Знання, вміння, навички, цінності –  є тим  надбанням учня, що сприяє успішній його самореалізації у житті.

Впровадження в освітній процес наскрізних змістових ліній  та їх реалізація є головною умовою формування в учнів ключових, життєвих компетентностей.

Наскрізні змістові лінії є надпредметними темами, що сприяє соціалізації учнів із сформованими ключовими компетентностями.

Для реалізації на географічній вікторині «Подорож по Європі» наскрізної змістової лінії «Підприємливість і фінансова грамотність» для учнів VI-Б класу в переривах між конкурсами був організований та проведений вчителем фінансової грамотності Ралик Оксаною Іванівною інформаційний блок «Валюта в країнах Європи. Європейський союз та Єврозона. Введення в обіг євро».

  Гімназисти мали змогу дізнатися,  що головна сучасна тенденція розвитку світових економічних відносин пов'язана із поширенням інтеграційних процесів, які охоплюють не лише економічні зв’язки, а й національні грошові системи держав. Вплив світових інтеграційних процесів на трансформацію національних грошових систем найбільш яскраво проявляється в Європі; особливо в Європейському Співтоваристві.

Повноцінна економічна інтеграція немислима без валютного союзу з наявністю єдиної валюти або твердо фіксованих курсів валют країн-учасниць. Єдина валюта - це найбільш ефективний засіб усунення всіх перешкод для вільного руху капіталів, товарів, послуг і робочої сили.

Щодня і щогодини ми торкаємося чуйного серця дитини. Тому кожен наш дотик має бути мудрим, тонким, ласкавим і вимогливим. Потрібно не тільки запалити вогник любові до знань, а й дбати, щоб він ніколи не згас.



Top