Відео - Флеш моб від Заставнівської просвіти - Крути: трагедія чи урок?

 

Минає рвучко рік за роком, нестримно дні пливуть,

І у віки залізним кроком Герої Крут ідуть.

29 січня 2018 рік… Саме сьогодні – 100 років тому відбувся бій, що на довгі роки став одним із символів боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Гортаємо сторінки історії України. Читаємо і не розуміємо: чому так сталося? Чому ніхто не помітив у ті радісні дні визволення України, що над нашою землею нависла чорна хмара? Україна опинилась перед грізною навалою безборонна, фактично без війська.

В останні хвилини перед небезпекою уряд кинув клич до всього українського народу: «Стати зі зброєю в руках на захист українських кордонів».

Поруч із вояками Центральної Ради, переважно юнаками Київської військової школи ім. Б. Хмельницького, стали 300-та добровольців січового куреня – студенти, гімназисти, серед яких просто діти по 14-15 років. Вони не були обізнані ні зі зброєю, а ні з військовим мистецтвом, і пішли на захист своєї держави, свого рідного народу.

Серед полеглих героїв був і наш земляк із села Самушин Крисантій Спринжинат (23.05.1900-29.01.1918), йому не було й 18-ти.

Відзначаючи день пам’яті Героїв Крут в місті Заставна учні гімназії провели флешмоб «Крути: трагедія чи урок?», який організували:

Заставнівське районне об’єднання ВТ «Просвіта» - голова С.Масловська;

Працівники Заставнівської ЦРБ – Л.Савчук, директор – Л.Стасюк;

Волонтери В.Петрашак, Ю.Кушнір;

Учні Заставнівської гімназії, бібліотекар – М.Бойчук, директор – С.Мартинюк;

Редакції «Голос краю» та «Заставна сьогодні».

Захід було розпочато на центральній площі м.Заставна біля підніжжя пам’ятника Т.Г.Шевченку, та продовжено по установах міста. Уважно вслухались у слова дітей працівники Заставнівської районної ради – голова С.Капіцький, гість – депутат Верховної Ради України – В.Амельченко, учасники чергової сесії Заставнівської районної ради, голова РДА – Ю.Кітар, працівники відділення Ощадного банку, фінансового управління, пенсійного фонду, Приватбанку, управління праці та соціального захисту і центру зайнятості.

Учні коротко інформували про ті трагічні сторінки історії, які відбувались 100 років тому, демонстрували книги з історії про бій під Крутами, на згадку дарували прапорці з надписом «1918-2018. Крути – 100 років» та друковану пам’ятку «29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут» й закликали дорослих віддати шану Героям, які за волю та незалежність віддали найдорожче – життя.

СЛАВА ГЕРОЯМ! УКРАЇНІ СЛАВА!

Пропонуємо переглянути невеличке відео флешмобу

Поділися з друзями



Top