Мирослав Продан: ДФСУ працює над розв’язанням усіх нагальних питань платників з приводу зупинення податкових накладних

 

Мирослав Продан: ДФСУ працює над розв’язанням усіх нагальних питань платників з приводу зупинення податкових накладних

Підсумовуючи перший місяць роботи системи моніторингу ризиків СМКОР, можна зробити висновок, що середньоденна кількість зупинених податкових накладних сягнула 0,4%. Про це 10 серпня повідомив Мирослав Продан, в.о. Голови ДФС, під час апаратної наради в Службі.

За його словами, СМКОР розпочала свою роботу 1 липня. За цей час в ЄРПН було зареєстровано майже 27 млн податкових накладних/розрахунків коригування. Реєстрацію 170,7 тис. документів (або 0,64% від загальної кількості зареєстрованих податкових накладних) було зупинено.

Комісія ДФС загалом отримала 64,5 тисяч повідомлень, які підтверджують те, що операції по зупиненим накладним були реальними. За перший місяць вже вдалось винести рішення по 42 тисячах таких повідомлень. Позитивним воно було для 25 тис. з них. Також, комісія ДФС отримала до розгляду 24,4 тис. таблиць платника та прийняла рішення по 19,9 тис. з них.

Мирослав Продан стверджує, що всі члени комісії працюють майже цілодобово, оскільки саме це дозволяє забезпечити оперативний розгляд усіх документів, які надають платники щоб підтвердити реальність операцій. ДФС також прийняла рішення щодо організації співпраці з бізнесом на місцях. Йдеться про те, що тепер в кожній області щотижнево будуть проводитися зустрічі з платниками податків, де вони зможуть озвучити питання які виникають під час блокування податкових накладних. Така практика вже є звичною для ГУ ДФС у Києві, тому є причини вважати, що вона виявиться ефективною й для регіонів.

По словах Продана, інформація, отримана на регіональних зустрічах, буде щотижнево передаватись до комісії ДФС. Це дозволить зрозуміти наявність та масштаби проблем в кожному регіоні, а також забезпечити оперативну реакцію. Тобто, якщо виникають будь-які критичні ситуації, платники мають мати можливість одразу ж донести цю інформацію до відповідальних осіб. Некоректне ставлення до платників при цьому є недопустимим. Якщо ДФСУ бачить проблему, вона має на неї реагувати.

Очільник ДФС Мирослав Продан також зазначає, що хоч система СМКОР й показала позитивні результати, є певні шляхи для її удосконалення. Зокрема, це може бути спрощення процедур, а також зменшення часу, необхідного для розгляду документів щодо підтвердження реальності операцій.



Top