Відео - Гарячі дебати. У Заставнівській РДА обговорювали те що, ОТГ має бути самодостатньою та перспективною громадою

 

На офіційному сайті офісу реформ написано, що метою децентралізації є формування ефективного місцевого самоврядування та територіальної організації влади для створення і підтримки повноцінного життєвого середовища для громадян, надання високоякісних та доступних публічних послуг, становлення інститутів прямого народовладдя, узгодження інтересів держави та територіальних громад.

Реформа передбачає відповідальність органів місцевого самоврядування перед виборцями – за ефективність своєї роботи, а перед державою – за її законність.

Зі створенням об'єднаної територіальної громади (ОТГ) саме громади збільшують свої доходи в рази. Таким чином децентралізація дозволяє кожній громаді виділяти кошти на розвиток власної інфраструктури - доріг, лікарень, освітніх і культурних закладів.

Крім того, зробити перші розвиткові кроки громадам допомагають і державні субвенції. Добровільно об’єднані територіальні громади мають усі можливості й ресурси для повноцінного функціонування та розвитку. Вони беруть на себе цілковиту відповідальність за всі сфери життя на власних територіях.

Саме це є показником успішної й доцільної діяльності ОТГ. На Заставнівщині уже створені 5 (п'ять) ОТГ.

Нажаль не всі можна визнати самодостатніми та перспективними. Чому? На це та інші запитання намагалися знайти відповідь голови сільських рад, які прийшли на запрошення голови райдержадміністрації Дмитра Козарійчука для відвертого спілкування на цю тему.

Новини по темі: Відео - В Заставнівській РДА відбулася зустріч голів сільських рад, з начальником Кіцманського відділення ПАТ «Чернівцігаз»

2020 рік визначено завершальним для проведення реформи з децентралізації. У громад було достатньо часу для того, щоб обговорити ти вибрати формат для об'єднання, однак не всі скористалися можливістю зробити це добровільно Після того, як Кабмін затвердив перспективний план об'єднання для нашого району, за словами більшості сільських голів, він не витримує критики.

До прикладу села Дорошівці та Товтри мають доєднати до вікнянської ОТГ. За словами Івана Димки, Дорошовецького сільського голови, мешканці села категорично проти. І взагалі таку пропозицію визнають необдуманою. Тієї ж думки дотримуються, за словами Віктора Коханого і товтрівчани. На думку всіх, без виключення, присутніх через особисті амбіції керівництва Заставнівської міської ради та депутатів роль райцентру (м.Заставна) може знівелюватися. Адже до формату ОТГ "Заставна - Вербівці - М.Кучурів" мешканці Малого Кучурова доєднуватися не будуть.

Ба, більше - готові вдатися до непопулярних заходів, якщо хтось захоче це зробити поза волею жителів села. Голова асоціації сільських голів Заставнівського району, Веренчанський сільський голова Володимир Бойчук сказав:"Ще недавно Веренчанці прагнули бути у складі Заставнівської ОТГ.

Цікаво знати: МІФИ ПРО ШКОДУ ОБ’ЄДНАННЯ СІЛ ІЗ ЗАСТАВНОЮ

Нам відмовили. Різко і безповоротно А якою великою могла бути ця громада з центром у Заставні, якщо довколишні села об'єдналися: Товтри, Дорошівці, Василів, Кулівці, Чуньків, Веренчанка, Яблунівка, М.Кучурів, Васловівці. Ще тоді йшла мова і про Шубранець, Задубрівку і Г.Шерівці. Так процес був би не простим... Але ж яка перспектива розкривалася!



Top