Відео: Брутальність та «зашкварна» зневага Василя Радиша шокувала заставнівчан

 

Заставнівський міський голова, Василь Радиш насправді переплутав повноваження, а гроші міського бюджету вважає власними коштами?

Мешканці Заставнівщини завжди пишалися  здобутками та перемогами творчих колективів.

Заставнівський районний палац культури, музична та художні школи виховали не одну плеяду творчих особистостей.

Діти тут не тільки навчаються мистецтву, але  й  культури спілкування.

Бібліотека ж перетворилася на осередок  інтелігентних  людей. Не тільки тих, що мають вищу освіту та нагороди, а насамперед тих, хто має висоту душі.

Сюди приходять не тільки для того, щоб взяти книгу чи ознайомитися з періодикою, а для духовного спілкування. І це завжди поціновувалося  не тільки пересічними з Заставнівчанами, а всіляко підтримувалося владою міста та району.

Так було! До приходу до влади Василя Радиша. І вже за три роки все перевернулося з ніг на голову. З його обранням на посаду міського голови раптом виявилося, що місту не потрібні заклади, в яких стверджується національна ідентичність та формується культура нації. Це і не дивно. Бо простежуючи манеру спілкування керівника Заставнівського ОТГ, його вміння закривати рота криком та висловами, які собі не дозволяють, громадяни, котрі  повернулися з місць трохи віддалених,  з часом перестаєш дивуватися. Як і тому, що його виборці дозволяють своєму обранцю  таке спілкування. Мовляв, голова – справжній ґазда, ну… буває.

Але перейдемо до головного!

Днями за ініціативи голови райради Сергія Капіцького відбулася зустріч працівників закладів культури, які розташовані у м.Заставна, їх  керівників та керівного складу міської ради. Зауважу, що зустрічі в такому форматі відбувалися неодноразово. Працівники культури три роки терплять емоційне «мордування».  Галузь культури і так ніколи не «колисали», адже фінансування відбувалося за залишковим методом. Тобто і й перепадали крихти від панського пирога.

Трохи субвенції, трохи – з районного та місцевого бюджетів.

Працювали!

Для довідки:

Заставнівська об'єднана територіальна громада створена на місцевих виборах, які відбулися 29.04.2018року. До складу громади увійшли м.Заставна та с.Вербівці Заставнівського району. Відповідно до ч. 3 ст.8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" об'єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов'язків територіальних громад, що об'єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об'єднаною територіальною громадою. П. 5 ч.1 ст.4 вищевказаного Закону «якість та доступність публічних послуг, що надаються в об’єднаній територіальній громаді, не можуть бути нижчими, ніж до об’єднання». Правовою підставою передачі об’єктів спільної власності територіальних громад району в комунальну власність ОТГ є положення Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» та Бюджетного кодексу України.

Отож, після створення Заставнівського ОТГ, міська рада мала б виконати норми Закону « Про децентралізацію» та виконати рішення Заставнівської районної ради від 07.02.2019 року №319-31/2019 про передачу бюджетних установ та майно у комунальну власність Заставнівської міської ради (ОТГ), що розташовані на її території. Тобто, міська рада зобов’язана прийняти всі установи, а вже потім, згідно із Законом здійснювати (або ні) їх реорганізацію.

Однак, пан Радиш виставляє свою вимогу, на кшталт «цього беру, того  не беру». До речі, на відміну від спортивної школи, де директором працює дружина секретаря міської ради Руслана Леваніна, цим закладам «не пощастило» -- ніхто з керівників не дотичний до керівництва міської ради. Тому, переговори з міськими панами ні до чого не привели.

За фактом, міська рада самоусунулась  від законодавчо визначеного обов`язку та  обрала  лінію поведінки, яка стосується права вибору (прийняти чи не прийняти об`єкти на баланс з подальшим фінансуванням), що за  своєю  суттю вказує на протиправну бездіяльність.

Як повідомлялось раніше: «До Трійці зарплату працівники закладів культури міста отримають, а далі будемо шукати вихід з положення» - Дмитро Козарійчук

Тому райрада звернулася до Чернівецького окружного адміністративного суду із позовною заявою. Справа №824/1652/19-а  була розглянута 04 лютого 2020 року і задоволена повністю. Натомість, замість того, щоб виконати рішення суду, міська рада звертається до Апеляційного суду з апеляційною скаргою. Не будемо вас обтяжувати  юридичними термінами та статтями, вказаними у документі, бо  якщо коротко -- на вимогу Василя Радиша районна рада має зробити всю «чорну» роботу – поскорочувати людей, на які вкаже міський голова і, що, мабуть, головне, передати у власність будівлю, де розташована міська бібліотека.  Наголос у апеляційній скарзі – на (!)  наче б то, недосконалості Законодавства України. 

Розгляд апеляційної скарги  Вінницьким апеляційним судом відбувся у  відео режимі декілька днів тому. Рішення суду першої інстанції  залишено без змін.   Що це означає? Перемога? Не певна. Після зустрічі, на якій побувала (про неї йшлося вище), дуже захотілося облитися холодною чистою водою. Щоб змити із себе весь той бруд, який лився з уст голови ОТГ та ту, відверту зневагу від працівників міської ради.

Прикро, що  проживаючи в одному місті, декілька людей сіють велику ворожнечу та створюють величезну прірву, прикриваючись при цьому, благими намірами – ніби-то, викорінити дармоїдство. І такими дармоїдами, за словами того ж самого п.Радиша є деякі працівники закладів культури. Хто саме – не поточнює. Мотив один – на дармоїдів немає грошей, вони (МР) і так багато дають своїх коштів. На  галузь культури  заплановано з міського бюджету  тільки кошти на  заробітну плату на 4 працівників РПК на 6 місяців , без жодної копійки на утримання установи. Для фінансування зарплатні бібліотекарів тільки на І півріччя також без утримання та енергоносіїв. І це на рівні мінімальних виплат.

Для порівняння:

Для виплати заробітної плати працівникам закладів культури, що на території м.Заставна (37 чол) міська рада заклала 3 млн.361 тис. грн.. У той час, для 34 працівників Заставнівської міської ради – 7 млн.272 тис.грн. (!!!)

Як кажуть, цифри говорять самі за себе.

Зауважу, що в період карантину, працівники галузі культури єдині, які погодилися працювати на 2/3 оплати робочого часу.

Міська рада сформувала тенденцію недофінансування окремих видатків  з березня цього року. Увага! Залишки коштів  на котловому рахунку  міської ради завжди були: на 01.01.2020 – 2557,1 тис.грн, 01.02.2020 року – 3058,0 тис.грн, на 01.03.2020 року – 3486,2 тис.грн., на 01.04.2020 року – 2117,96 тис.грн. та на 01.05.2020 року – 2069,1 тис.грн. 

При кожній ліпшій нагоді голова Заставнівської ОТГ наголошує, що це його гроші.

А тепер запитання до правоохоронних органів --- може Василь Радиш насправді переплутав повноваження, а гроші міського бюджету вважає власними коштами?

Так само як і внески приватного бізнесу в розвиток міста, під ефемерні обіцянки встановлення мафів біля готелю, благодійністю?

Таку ситуацію в Заставнівському ОТГ та соціальну напругу, яка нею спричинена, голова райдержадміністрації вважає ганебною. Дмитро Козарійчук пообіцяв забезпечити виплату заробітної плати працівникам культури за травень до Зелених свят. 

Люди голові РДА повірили, як повірили  й в те, що він допоможе розв’язати гордієвий вузол та не дозволить ганьбити людську гідність та  фахову професійність. Поживемо – побачимо!



Top